Minder vuurwerk – meer armoedebestrijding

Jaarlijks wordt in Nederland tussen de 65 en 70 miljoen euro verknald. Dat geld zou beter gebruikt kunnen worden voor armoedebestrijding, zeker nu de Nederlandse regering van plan is de komende jaren fors te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat vinden althans de initiatiefnemers achter de actie: ‘Verknal het niet’.

Wereldwijd leven ruim 1,2 miljard mensen van minder dan een euro per dag. Vandaag zullen 15.000 kinderen omkomen van de honger of ziektes die te voorkomen zijn. “Deze getallen zijn nauwelijks te bevatten”, zegt woordvoerder Paul Abspoel van ‘Verknal het niet’. “We praten over getallen, terwijl we over levens zouden moeten praten. Maar stel je eens voor dat er vandaag vijftig vliegtuigen met kinderen zouden neerstorten? De media zouden hier maanden over berichten en we zouden zeggen dat kosten noch moeite gespaard hadden mogen worden om deze ramp te voorkomen. Toch gebeurt iets vergelijkbaars dagelijks, alleen gebeurt het buiten het zicht van camera’s.”

Aanleiding voor de actie zijn de afspraken in het regeerakkoord om de komende jaren fors te bezuinigen op de ontwikkelingshulp, in totaal 1 miljard euro. Daarentegen geven Nederlanders jaarlijks zeker 65 miljoen euro uit aan vuurwerk. “We hebben niet de illusie dat we het nieuwe jaar vuurwerkvrij in gaan”, zegt Abspoel. “Maar we willen iedereen persoonlijk uitdagen: hebben we ook jouw vuurpijl nodig om 2013 te verwelkomen? Of schiet je liever doel en raak je het leven van mensen aan die veel minder hebben dan wij? We hopen dat veel mensen voor het laatste kiezen.”

‘Verknal het niet’ is niet gericht op een specifieke organisatie, land of project. Abspoel: “Mensen mogen zelf bepalen aan wie ze hun geld geven. Het gaat erom dat mensen bewust kiezen. Maak een mooi feest van 31 december en help je medemens. Dat is de boodschap.”

Om de actie onder de aandacht te brengen, is de website www.verknalhetniet.nl gelanceerd en zijn Facebook een Twitter-accounts geopend. Daarnaast werken de artiesten Roald Schaap, Rivelino Rigters, Yuri Freedom en Delise van Venrooij aan een hiphop-nummer.

De groep initiatiefnemers bestaat onder meer uit communicatie-professionals, muziekartiesten en ontwerpers. Hulporganisaties maken geen deel uit van actiegroep, maar zijn wel erg enthousiast, aldus Abspoel. “Verschillende organisaties volgens ons op Twitter en hebben gevraagd of ze op onze website mogen staan. Ook in persoonlijke contacten hebben ze laten weten van harte achter ons initiatief te staan.”

Cijfers vuurwerk vs armoede

Uitgaven vuurwerk in Nederland*:

2008: 70 miljoen euro

2009: 68 miljoen euro

2010: 65 miljoen euro

2011: 65 miljoen euro

Armoede in de wereld**:

· 1 op de 5 mensen leeft onder de armoedegrens (1 euro per dag)

· 824 miljoen mensen lijden honger

· 100 miljoen kinderen gaan niet naar school, 230 miljoen kinderen hebben geen toegang tot vervolgonderwijs en 250 miljoen kinderen moeten werken om in hun eigen levensonderhoud te voorzien

· Om armoede uit de wereld te krijgen, is 1 procent van het wereldwijde inkomen nodig.

· De situatie aanzienlijk verbeteren in de twintig armste landen ter wereld kost zo’n 400 miljoen euro, net zoveel als nodig is om een Disneyland pretpark te bouwen.

· Met 65 miljoen euro kunnen wereldwijd 45.000 waterpompen worden aangelegd.***

* Bron is: Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland

** Bron is: United Nations Development Program

*** Op basis van een gemiddelde van 1.500 euro per waterpomp

Vincenza
© Henk-Jan Oudenampsen
10-12-2012
Samenleving
https://www.verknalhetniet.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies