Elk jaar staan ze wel weer op: profeten die zeggen dat de wereld op korte termijn zal vergaan. Het jaar ‘2012’ was zelfs de titel van een film over de ondergang van de wereld en vooral december 2012 zou spannend worden, omdat de kalender van het Maya-volk afliep…
Moeten we echt rekening houden met het eind van deze wereld, of zijn we met z’n allen aan het doemdenken? In de langdurende kalender van de Maya’s wordt veel waarde gehecht aan 21 of 23 december 2012. Sommige mensen dachten daarom dat de wereld in 2012 zou eindigen. Wetenschappers en kenners van het Maya-geloof verwerpen deze theorie over het algemeen.
Het thema houdt veel mensen bezig; op het internet wemelt het van de websites erover. Ook in de grote wereld- godsdiensten en in newagekringen wordt het ‘eind van de wereld’ aangekondigd, soms als een werkelijk einde van de materiële wereld (en een nieuw begin), soms als een verandering in ons denken of zijn. Is dat goed of slecht nieuws? En moeten we daar wat mee?
Ook de Bijbel gaat ervan uit dat er eens een einde aan deze wereld komt. In dat boek wordt verteld dat God op een punt zal komen dat Hij het lijden en de slechtheid op deze wereld niet meer kan aanzien en in zal grijpen. Dat doet Hij door Jezus terug te sturen naar de aarde, op een moment dat alleen God kent. Dit moment kun je dus niet uitrekenen, zoals veel mensen proberen te doen, maar je kunt het wel aan zien komen. Tijdens een toespraak over de toekomst zei Jezus: zoals jullie aan de natuur kunnen zien dat het bijna zomer wordt, zo zul je aan verschillende tekenen kunnen zien dat Ik bijna terugkom. Hij noemt dan bijvoorbeeld oorlogen, aardbevingen, de onderdrukking van zijn volgelingen en een toegenomen liefdeloosheid en wetteloosheid.
Hoe alle gebeurtenissen precies verlopen, daarover denken Bijbeluitleggers verschillend. Wel is duidelijk wat Jezus verder vertelt: vlak voor zijn terugkomst zal alles zo erg worden dat Hij dat de verschrikkelijkste tijd van de geschiedenis noemt. Dan begint er echt een doemscenario: de zon verduistert en de sterren vallen uit de hemel. Op dat moment verschijnt het ‘teken van zijn komst’ aan de hemel en komt Hij terug met grote macht en majesteit. Hij verzamelt alle mensen die in Hem geloven, uit alle delen van de wereld. Uiteindelijk komt God met zijn oordeel over de mensen en hun daden. Daarbij gaat het erom of je naam staat opgeschreven in het ‘Boek van het Leven’: heb je Jezus aangenomen als je Redder, dan zijn je zonden vergeven en zul je worden gered. Zoals Hij het zelf zegt: ‘Wie in Mij gelooft, wordt niet veroordeeld.’ Daarna maakt God een nieuwe hemel en een nieuwe aarde waar alles goed zal zijn, zonder dood en verdriet. Een doemscenario én een happy end dus!
Maar… is dit scenario echt waar? Kunnen we de Bijbel vertrouwen? Miljoenen mensen geloven van wel. Het is dan ook een boek dat zich op allerlei terreinen steeds weer bewijst. En er zijn al veel Bijbelse voorspellingen uitgekomen. Zo werd de geboorte van Jezus aangekondigd in het eerste deel van de Bijbel, het Oude Testament, zo’n 700 jaar vóór zijn geboorte. Een profeet schrijft dat Hij in Bethlehem geboren zal worden, en dat gebeurt inderdaad. De adviseurs van koning Herodes herinneren zich deze profetie wanneer de drie wijzen uit het oosten op zoek zijn naar de pasgeboren koning. Als Herodes daarom alle jongetjes onder de twee jaar in Bethlehem wil laten doden, vluchten Jozef en Maria met Jezus naar Egypte. Daar blijven ze tot de dood van Herodes. Volgens de schrijver van het evangelie gaat daarmee nóg een profetie van zo’n 700 jaar eerder in vervulling: ‘Uit Egypte heb Ik mijn Zoon geroepen.’ Als ze terugkomen, gaat het gezin in Nazareth in Galilea wonen, en ook dat klopt met wat profeten hadden voorspeld: ‘dat Hij Nazarener genoemd zou worden’.
Een andere profeet uit diezelfde periode voorspelt dingen over Jezus’ dood. Er zou iemand komen die zou worden ‘weggenomen door een onrechtvaardig vonnis, maar zich niet verzette’. Hij zou worden ‘doorboord’ om onze zonden en zou bij een ‘rijke’ worden begraven. Al deze dingen zijn precies uitgekomen in het leven van Jezus!
De Bijbel doet nog meer toekomstvoorspellingen, die de betrouwbaarheid van dit boek lijken aan te tonen. Zo staat er, dat er een leider zal opstaan die alle mensen zal verplichten een ‘merkteken’ op hun hand of voorhoofd te hebben waarmee ze kunnen ‘kopen en verkopen’. Dit is opgeschreven in de eerste eeuw na Christus. Eeuwen-lang hebben mensen zich er geen voorstelling van kunnen maken hoe zoiets wereldwijd mogelijk kon zijn. Maar nu, in onze tijd, zien we hoe het mogelijk zou kunnen worden door bijvoorbeeld een onderhuidse chip.
Is deze informatie belangrijk voor ons leven? Kunnen we het ‘eind van de tijden’ niet gewoon afwachten?
God wil door het aankondigen van deze dingen de mensen waarschuwen. Jezus zei: toen de zondvloed ophanden was en Noach dat als enige in de gaten had en een schip bouwde, gingen de mensen gewoon verder met leven. Ze leefden zonder rekening te houden met God, waardoor ze allemaal werden overrompeld door de vloed. Dit keer kunnen we het béter doen… Het is Kerst, en veel mensen denken daarbij aan de geboorte van Jezus. Als we daaraan denken, laten we dan ook denken aan zijn terugkomst! De tweede keer komt Hij niet als baby, maar als Rechter en Koning. Laat u dus niet verrassen door deze ‘tweede Kerstdag’, maar gebruik de kerstperiode om Jezus in uw hart te sluiten. Hij staat aan de deur van uw hart en klopt vriendelijk aan. Mag Hij binnenkomen?
Lydia Plat voor leven.nu
© Henk-jan Oudenampsen
21-12-2012
Samenleving
https://www.leven.nu/actueel-nummer/