Christelijke leefgemeenschap Nes Ammim viert jubileum

Op tweede paasdag is het vijftig jaar geleden dat Nes Ammim, ‘teken voor de volkeren’ (Jesaja 11:10) in Israël werd gesticht. Samen met geloofsgenoten uit heel Europa, zochten Nederlanders wegen om de verhouding tussen Joden en christenen, na de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog, te verbeteren.

Vijftig jaar later is Nes Ammim nog altijd een plek waar meer dan veertig vrijwilligers leven, werken en leren. Met een diversiteit aan achtergrond en overtuigingen, zoeken ze samen naar de beste manier om het land te leren kennen, in een zeer complexe realiteit. Hiervoor is het Center of Learning and Dialoque van fundamenteel belang voor het dorp. Jaarlijks worden vele groepen -jong en oud- ontvangen die werken aan dialoog tussen Joden en christenen, (Palestijnse) Arabieren en anderen.

Pieter Dronkers, die als theoloog leiding geeft aan deze projecten: ,,Ik zat onlangs aan tafel met een Joods-Israëlische studente. Ze vertelde me hoeveel angst voor Palestijnen ze in haar lijf voelt. En hoe blij ze was dat ze tijdens een ‘dialoogweekend’ in Nes Ammim, Palestijnse jongeren had ontmoet. Ze had iets van haar angst kunnen loslaten maar gaf ook aan dat vertrouwen moet groeien. Als dialoogdorp willen wij bijdragen aan het versterken van die vertrouwensrelaties.”

Het Dialoogcentrum heeft een eigen studieprogramma ontwikkeld voor de vrijwilligers. Cursussen, seminars en andere inhoudelijke ontmoetingen helpen hen kennis te krijgen van het land. Ook werken ze in het dorp, bijvoorbeeld in het hotel, de tuin, technische dienst of in het Center of Learning and Dialoque. Nes Ammim is altijd op zoek naar vrijwilligers (en sponsors) die voor korte of langere periode willen bijdragen aan het ideaal: dialoog tussen Joden en christenen, (Palestijnse) Arabieren en anderen.

Jolande Uringa
Nes Ammim
20-02-2013
Buitenland
https://www.nesammim.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies