Woord en Daad voert actie voor veilig Onderwijs

Onderwijs in onveilige landen in Latijns-Amerika is duur. Daarom voert Woord en Daad een jaar lang actie voor het thema Onderwijs, met alle geweld. Woord en Daad verbindt mensen over de hele wereld in hun strijd tegen armoede, vanuit Bijbels perspectief. Ze werken daarbij samen met partnerorganisaties. Samen met hen wil Woord en Daad een bijdrage leveren aan duurzame verandering in Nederland en wereldwijd.

‘Elke morgen ga ik naar school, ongeveer 20 minuten lopen. Na schooltijd bezoek ik, samen met mijn broer, het christelijke centrum waar we een maaltijd en huiswerkbegeleiding krijgen. Als ik daarna weer naar huis loop, voel ik dat ik onveilig gebied binnenga. Als ik alleen thuis ben, zegt m’n moeder altijd dat ik de deur goed op slot moet doen.’ – Kelly (11), Colombia

Veilig Onderwijs in onveilige landen in Latijns-Amerika is duur. Daarom voert Woord en Daad een jaar lang actie voor het thema Onderwijs, met alle geweld! Niet alleen geld voor onderwijs, maar ook voor een veilige plek in onveilig gebied. De school als veilige haven voor jongeren uit Colombia, Guatemala, Haïti en Nicaragua! In een wereld van angst, geweld en onveiligheid, bieden partnerorganisaties van Woord en Daad onderwijsprogramma’s aan voor kinderen en jongeren: christelijke scholen, dagopvangcentra, thuisonderwijs of studiebeurzen. Onderwijs is de eerste stap richting betere toekomstperspectieven en een leven zonder geweld en onveiligheid. De onveilige situatie vraagt extra maatregelen. Daar kunt u aan bijdragen!

Onveiligheid Kelly woont en leeft in Ramirez, een sloppenwijk van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Wonen in Ramirez is geen feest. Veel ongedierte, weinig hygiëne en bovendien voortdurende onveiligheid. Het verhaal van Kelly is het verhaal van veel jongeren in Latijns-Amerika. Drugshandelaren en straatbendes maken de buurten onveilig. Maar liefst 75 procent van alle kinderen in Guatemala is wel eens getuige geweest van een moord! Criminaliteit en geweld vieren hoogtij. Werkgelegenheid is beperkt. En waarom zou je werken als drugs- of wapenhandel veel meer oplevert? Veel jongeren leven in extreme armoede. Gebroken en incomplete gezinnen zijn aan de orde van de dag. Niet verwonderlijk dat veel jongeren geborgenheid zoeken in bendes, ook al gaat dat koste van hun vrijheid.

Op zoek naar liefde De partnerorganisaties zorgen voor een veilig schoolgebouw, maar hebben ook oog voor de gezinssituatie van ieder uniek kind. Samen vormt dit de basis van goed onderwijs. Maar onderwijs alleen is vaak niet voldoende. Medewerkers van onze partners trekken de wijken in. Door hun ogen zien we geen afschrikwekkende bendeleden of kansloze jongeren, maar jonge mensen, op zoek naar liefde en acceptatie. Dat hebben ze nodig!

Jongeren uit criminele wijken krijgen een stempeltje opgeplakt en maken na afronding van hun opleiding minder kans op een baan. Ze komen soms alsnog bij een bende terecht. In de programma’s proberen we echter de link naar de arbeidsmarkt te maken en te verbeteren. Zodat ook deze jongeren een kans krijgen.

Woord en Daad
04-03-2013
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies