De Evangelische Hogeschool (EH) komt met een nieuwe opleiding: EH-Xtra. Met deze deeltijdopleiding wordt ingespeeld op de overheidsplannen om de studiefinanciering per september 2014 af te schaffen en over te gaan op een leenstelsel.
EH-Xtra is alleen te volgen naast een andere, reguliere studie in het hoger onderwijs. Vanwege die reden worden de colleges gegeven in het weekend. Gedurende het cursusjaar 2013/2014 zijn er twaalf weekenden (vrijdagavond en zaterdag) waarin colleges worden aangeboden op het gebied van de Persoonlijk ontwikkeling, Geloofsontwikkeling en Oriëntatie op cultuur en maatschappij. Daarnaast is er tijdens het weekend ruimte voor persoonlijke begeleiding en deze wordt voortgezet in de perioden tussen de weekenden. Doordat studenten EH-Xtra naast hun reguliere studie doen, mogen zij de ervaringen en eventuele problemen die zij bij die studie ondervinden, inbrengen bij hun begeleiding op de EH.
De ontwikkelingen in cultuur en maatschappij onderstrepen het belang van een vormingsjaar, maar voor een aantal eindexamenkandidaten komt de mogelijkheid om hiervoor te kiezen op de tocht te staan. Daarom biedt de EH naast het reguliere EH-Basisjaar dit alternatief aan. “Wij krijgen van potentiële Basisjaarstudenten en/of hun ouders te horen dat dat zij voor een duivels dilemma staan,” zegt EH-directeur Els van Dijk. “Enerzijds ziet men heel erg uit naar de vorming en toerusting die zo noodzakelijk is en zoals die op de EH gevonden wordt, maar anderzijds kan men het zich niet permitteren om de laatste kans op studiefinanciering te laten lopen.”
De minister is van plan om medio 2013 tot besluitvorming te komen terwijl eindexamenkandidaten geacht worden liefst voor 1 mei een studiekeuze gemaakt te hebben. Van Dijk: “De aankomende studenten worden fors onder druk gezet. Zij worden geacht een verantwoorde studiekeuze te maken terwijl zij niet weten waar zij aan toe zijn. De overheid probeert uitval in het hoger onderwijs te bestrijden met financiële maatregelen, terwijl de oorzaak niet aangepakt wordt. In de context van een maatschappij die steeds zakelijker en onpersoonlijker wordt en onderwijs waarin vorming het kind van de rekening is, nemen wij onze verantwoordelijkheid. Wij beginnen bij de voorwaarden die nodig zijn om tot een goede studiekeuze te komen en bieden de brede vorming waar veel jongeren behoefte aan hebben. Daarom willen wij via onze opleidingen beschikbaar zijn voor elke jongere die behoefte heeft aan vorming en ontwikkeling. Dat is onze missie.”
De afgelopen maand is de EH de petitie `Het belang van (christelijke) vorming in het onderwijs’ gestart. Binnen enkele weken wist de school bijna 7000 handtekeningen online te verzamelen, en 2000 tijdens de Wegwijsbeurs. Op donderdag 7 maart werden deze aangeboden aan Michel Rog (CDA), Arie Slob (CU) en Roelof Bisschop (SGP).
© Henk-Jan Oudenampsen
07-03-2013
Onderwijs
https://www.eh.nl/xtra