Kerken strijden voor duurzaamheid

De christelijke ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad en ZOA, initiatiefnemers van de jongerencampagne Wees Eerlijk, bieden de Wees Eerlijk Wedstrijd kosteloos aan kerkelijke jeugdverenigingen aan. Jeugdwerkers ontvangen een compleet pakket, inclusief wedstrijdboekjes, Bijbelstudies, powerpoints en een duidelijke handleiding.

Doel van Wees Eerlijk is jongeren aan te sporen tot een duurzame levensstijl, en hen daarmee actief te laten bijdragen aan een wereld met minder armoede en onrecht. Tijdens drie thema-avonden gaan jongeren aan de slag met de Bijbelse onderwerpen Delen, Gerechtigheid en Rentmeesterschap. In de periode dat Wees Eerlijk op de agenda staat, nemen zij het in hun vrije tijd in teams tegen elkaar op in de Wees Eerlijk Wedstrijd. Voor het winnende team is een ‘eerlijk’ chocoladepakket beschikbaar.

Door de wedstrijd ontdekken tieners hoe zij duurzamer en eerlijker kunnen leven, en vragen zij hun omgeving hieraan mee te werken. ‘Hierdoor zijn jongeren niet alleen tijdens de jeugdverenigingsavonden bezig met een eerlijke levensstijl, maar brengen ze deze ook doordeweeks in de praktijk’, zegt Aldwin Geluk van Stichting Woord en Daad. ‘Dit is een mooie manier om direct praktisch iets te doen met de Bijbelse thema’s die tijdens de thema-avonden centraal staan.’

De jongeren kunnen bijvoorbeeld checken hoe ‘eerlijk’ hun eigen kerk bezig is, als het gaat om eerlijke handel en klimaatverandering (energie). Ook kunnen jongeren uitzoeken hoe eerlijk hun kleding is of hoeveel energie zij verspillen, en wat het effect hiervan is voor mensen in ontwikkelingslanden.

Wees Eerlijk is de afgelopen 2 jaar al actief geweest op tientallen reformatorische, gereformeerde en protestants-christelijke middelbare scholen. ‘We horen daar, van zowel docenten als leerlingen, dat de Wees Eerlijk Wedstrijd jongeren echt enthousiast maakt voor een duurzame levensstijl!’, vertelt Henrieke Buit van ZOA.

De eerste kerken die bezig geweest zijn met Wees Eerlijk, zijn ook enthousiast. ‘De Wees Eerlijk Wedstrijd maakt jongeren in de kerk op een leuke en positieve manier bewust en bindt ze samen’, zegt Corien Rietberg, jeugdwerker van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Veenendaal. Haar kerk deed als eerste kerk in Nederland mee aan Wees Eerlijk.

Omdat Wees Eerlijk wordt gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunnen ZOA en Woord en Daad materialen van Wees Eerlijk gratis aanbieden.

Wilma van der Meij

10-04-2013
Kerk
https://www.weeseerlijk.nl/kerken

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies