Handreikingen voor geloofsopvoeding bij Chi-Rho

Veel ouders zoeken naar eigentijdse manieren om geloofsopvoeding vorm te geven. JOP, Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, ontwikkelde een website met daarop hulpmiddelen bij geloofsopvoeding rondom de populaire animatieserie ‘Chi-Rho’.

De animatieserie ‘Chi-Rho’ (spreek uit: gi-ro) maakt kinderen op een eigentijdse en pakkende manier bekend met de verhalen uit de Bijbel. De twaalfjarige Cora reist met een tijdmachine naar de tijd van de Bijbel en wordt vrienden met Habib. Samen moeten ze in 26 afleveringen keer op keer voorkomen dat de schurk Hreel de verhalen uit de Bijbel verandert of ongedaan maakt.

De ontwikkelde website www.chirho.nl sluit helemaal aan op het verhaal van de tekenfilmserie met filmpjes, knutselideeën en prikkelende vragen. Kinderen kunnen de site zelfstandig bekijken of ouders kunnen de website bezoeken als hun kinderen de tekenfilms bekijken. De website is gemakkelijk te bezoeken tijdens het kijken van de serie omdat het een responsive website is. De site past zich aan op het apparaat waarop de website wordt getoond. Zo gedraagt de site zich op smartphone of tablet als app.

De website geeft ouders achtergrondinformatie, aanknopingspunten en handvatten om hun kinderen het in ‘Chi-Rho’ behandelde bijbelgedeelte te helpen begrijpen en een brug te slaan naar het geloofsleven. Want wat hebben Adam & Eva eigenlijk te maken met wel of niet eerlijk zijn naar anderen? En wat heeft het verhaal van Jona te maken met vertrouwen?

Harmen van Wijnen, programmamanager jeugdwerk bij JOP, is enthousiast over de toepassingsmogelijkheden van de site en serie. “De ‘dubbele verhaallijn’, waarbij een Bijbelverhaal gekoppeld wordt aan een hedendaags verhaal in een tekenfilm is nieuw en biedt kansen. En: “Deze cross mediale methode past bij een manier van communiceren die aansluit bij de belevingswereld van kinderen.”

www.chirho.nl is te gebruiken in het gezin, op kinderclubs, in kindernevendiensten en andere vormen van jeugdwerk. Van Wijnen: “Ik hoop dat kinderen echt ontdekken dat ‘het geloofsverhaal’ overal en altijd in het leven aanwezig is. Daar kunnen deze materialen een mooie hulp in zijn.”

JOP heeft Chi-Rho ontwikkeld om ouders te ondersteunen bij de geloofsopvoeding. Tijdens de doop heeft de kerk beloofd om om de ouders heen te staan en hen concrete handvatten te geven. JOP wil ouders helpen hun kinderen ‘in te wijden in het geloof’, een prioriteit voor de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk de komende jaren.

Met animatie van zeer hoge kwaliteit en een goede dosis humor heeft de serie een snel groeiende groep liefhebbers. In Nederland wordt de serie op dvd uitgegeven door NEEMA en Dutch Film Works.

De losse delen of de complete serie zijn te bestellen via www.chirho.nl

JOP gelooft in God. JOP gelooft in kinderen en jongeren. JOP gelooft dat God een relatie wil aangaan met kinderen en jongeren in de Protestantse Kerk en daarbuiten. JOP zet zich daarom in voor het kerkelijk jeugdwerk, als een vindplaats van Gods liefde. JOP ondersteunt kerken met advies, trainingen, materialen en evenementen. JOP Jeugdwerkers zijn plaatselijk actief en investeren in het jeugdwerk. JOP geeft kinderen en jongeren de ruimte om te ontdekken wat geloven in God voor hen betekent. Met goede begeleiding en door zelf mee te doen kunnen kinderen en jongeren groeien in hun ontwikkeling.

Leon van Steensel

03-05-2013
Onderwijs
https://www.chirho.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies