De EZA viert 40-jarig jubileum

De EZA bestaat dit jaar veertig jaar! Een heugelijk feit dat we niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. In het jubileumnummer van Zending Nu blikken we terug op de afgelopen veertig jaar, kijken we naar de huidige situatie in zending en blikken we vooruit.

Veertig jaar is zoals Loeki van der Laan, in haar artikel, terecht opmerkt een bijzonder getal, waar de Bijbelse symboliek aan kleeft van ‘de tijd van een generatie’ en een ‘cruciale periode van leren en volhouden’. Er is terugblikkend veel veranderd. Was zending veertig jaar geleden nog een voornamelijk westerse aangelegenheid en ging het evangelie nog voornamelijk van noord naar zuid, nu is zending van overal naar overal.

Het zwaarte punt van het christendom is verschoven naar niet westerse landen. Het aantal zendelingen dat vanuit Nederland is uitgestuurd is in de afgelopen jaren sterk gegroeid en neemt nog steeds toe. De door de EZA georganiseerde zendingsdagen en de Mission congressen hebben hier aan bij gedragen. Er is in de uitzending wel het één en ander veranderd. Hierover schrijft Loeki van der Laan.

Een artikel over de begintijd van de EZA, geschreven door medeoprichter, oud-directeur en oud-voorzitter Hans L.J. Keijzer, ook wel Mr. Mission genoemd, mocht niet ontbreken. Hij beschrijft de maatschappelijk en kerkelijke trends die hebben geleid tot de oprichting van de EZA in 1973. Het is logisch en goed om terug te blikken op de afgelopen veertig jaar, maar het is misschien wel beter om ons te richten op de toekomst. Otto de Bruijne heeft het aangedurfd om in een profetisch perspectief vooruit te blikken op zending anno 2050. Een visie die velen van ons tot nadenken zal stemmen.

Tussen het verleden, heden en de toekomst zijn korte interviews met vijf Nederlandse zendelingen geplaatst die op de verschillende continenten van de wereld hun werk doen. Van een beginnende taalstudent in het Midden-Oosten, tot een veteraan die al jarenlang onder straatbendeleden in Bolivia werkt, representeren zij de Nederlandse zendingswerkers in Gods Koninkrijk.

We zijn God dankbaar voor veertig jaar EZA en kijken vol verlangen uit naar de toekomst.

Adri Veldwijk
© Henk-Jan Oudenampsen
14-05-2013
Evangelisatie
https://www.eza.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies