Films over theoloog en verzetsstrijder Bonhoeffer

NEEMA brengt twee DVD’s uit over het leven van Bonhoeffer in oorlogstijd. De documentaire Bonhoeffer – Hanged on a Twisted Cross en de speelfilm Agent of Grace. Samen geven zij een nauwkeurig beeld van Bonhoeffer en zijn gedachtengoed. Een vredelievende man die besloot zich aan te sluiten bij het verzet tegen Hitler. Een man met christelijke idealen die hem uiteindelijk het leven kostte.

Dietrich Bonhoeffer was een vooraanstaand theoloog, pastor en schrijver van christelijke boeken. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak sloot hij zich aan bij het verzet, met als doel Hitler te doden. Uiteindelijk werd hij opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf wegens hoogverraad. Minder dan een maand voor het einde van de oorlog, werd hij opgehangen door de nazi’s. Zijn laatste woorden waren: “Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.“ Via de vele boeken die hij schreef en nu ook middels een speelfilm en een documentaire, leeft Bonhoeffer en zijn gedachtengoed voort.

De documentaire Bonhoeffer – Hanged on a Twisted Cross zoomt in op het leven van Boenhoeffer en zijn gedachtengoed. Met nauwelijks eerder vertoond archiefmateriaal, waardevolle documenten en bezoeken aan de originele locaties, geeft regisseur T.N. Mohan een bijzondere kijk in het leven van een man wiens invloed ook zoveel jaar na de Tweede Wereldoorlog nog altijd groot is. Grote vragen waar Bonhoeffer als christen mee worstelde komen aan bod. Hoe kon een vredelievende man zich aansluiten bij het verzet met als doel Hitler vermoorden? Wat is je verantwoordelijkheid als christen wanneer je naasten afgevoerd worden naar concentratiekampen? Een indrukwekkende man in een bizarre tijd, weergegeven in een overweldigende documentaire.

In het waargebeurde Agent of Grace speelt Ulrich Tukur (Das leben der anderen, das weisse band, Rommel) de Duitse theoloog en pastor Bonhoeffer. Al snel na het uitbreken van de oorlog mag Bonhoeffer zijn beroep niet meer uitoefenen. Hij besluit te gaan werken voor de Abwehr, de militaire inlichtingendienst van het Duitse leger, die tegelijkertijd ook het centrum van het lokale verzet tegen Hitler is. Bonhoeffer is betrokken bij verschillende operaties tegen het regime, totdat hij in 1943 gearresteerd wordt. Zijn overtuiging kost hem uiteindelijk zijn leven. Agent of Grace is de enige speelfilm over het leven van Bonhoeffer. De film is gemaakt door Eric Till, bekend van o.a. Luther.

Beide films worden in Nederland uitgebracht door de christelijke filmdistributeur NEEMA. De films van NEEMA hebben allemaal één ding gemeenschappelijk, ze bevatten een inspirerende boodschap. Zo ook beide films over Bonhoeffer welke een indrukwekkend beeld geven van een man met een missie.

14-05-2013
Samenleving
https://www.neema.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies