EA-Helixprijs naar Joop Gankema

De Evangelische Alliantie (EA) kent de Helixprijs in 2013 toe aan Joop Gankema voor de visionaire wijze waarop hij al ruim vijftien jaar leiding geeft aan stichting Opwekking. In die periode is de stichting uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke vernieuwingsbewegingen in de Nederlandse kerken.

Naast visie op geestelijke vernieuwing in de Kerk als geheel, en de rol van leiders in de kerk daarbij, gaat zijn hart ook uit naar kinderen en hun opvoeding in het geloof. De EA reikt de prijs jaarlijks uit om bemoedigende initiatieven op het gebied van missionaire gemeenteopbouw voor het voetlicht te brengen.

Zijn brede visie gaat gepaard met een onvermoeid ijveren voor het verbinden van mensen uit allerlei tradities. Dit komt volop tot uiting tijdens de jaarlijkse Pinksterconferentie waar alle leeftijden en denominaties vertegenwoordigd zijn. Gankema was ook een van de sleutelfiguren in de beweging ‘Wij kiezen voor Eenheid’ die afgelopen oktober haar hoogtepunt bereikte in een landelijke ontmoetingsdag op het malieveld.

EA-directeur Jan Wessels leerde Gankema kennen als een integer mens: “Recht door zee en zonder kapsones deelt hij zijn dromen met bisschoppen en politieke leiders, maar hij weet ook jongeren aan zich te binden. Zijn passie voor God, voor mensen en voor de Kerk als Lichaam van Christus komen uit wanneer hij spreekt. Zending, evangelisatie, diaconaat, jeugdwerk – bij hem hoort het allemaal bij elkaar en bij het getuige zijn van Zijn Heer. Tegelijkertijd heeft en houdt hij oog voor de veelkleurigheid van dat getuigenis.”

Joop Gankema zal de prijs tijdens het EA-deelnemerscongres op 7 juni in ontvangst nemen. Het thema van het congres is: ‘De kerk als oefenplaats’. Prof. dr. Herman Paul (universitair docent historiografie en geschiedfilosofie aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar secularisatiestudies vanwege de IZB en de GZB aan de Rijksuniversiteit Groningen) stelt dat bezoekers- of ledenaantallen niet bepalen of het goed gaat met de kerk. Het gaat om mensen die zich toewijden aan God, om levens die in woord en daad getuigen van Gods heil. De kerk is immers missionair voor zover zij mensen uitnodigt hun levens toe te vertrouwen aan God. Deze prioriteit van het hart heeft een belangrijk gevolg voor het anders-zijn van de kerk. En daarmee ook voor de vraag naar wat anno 2013 een passende gestalte van de kerk in West-Europa is.


Jantine Smits

24-05-2013
Kerk
https://www.ea.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies