Accolade peilt woonzorgwensen ouderen in Noord Nederland

Hoe ziet de toekomst van de ouderenzorg er uit in Nederland? Eén ding is zeker is: er gaat veel veranderen! Accolade Zorggroep sprak met ouderen om te horen wat hún wensen en behoeften zijn. Uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelf voor het wonen zorgen.

Te midden van hun eigen sociale en kerkelijke netwerk. Niet meer verhuizen naar een zorginstelling elders, maar de zorginstelling – in dit geval Accolade – komt naar de cliënt. In het beleidsplan 2012-2014 heeft Accolade nadrukkelijk gekozen voor de beweging naar de cliënt toe. Dat gebeurt geografisch. Geen grote locaties, maar kleinschalige initiatieven dichtbij de gereformeerde achterban. Het gebeurt ook door nauwer aan te sluiten bij de wens en behoefte van de cliënt en gebruik makend van de lokale mogelijkheden. Dat nieuwe woonzorgconcept kreeg als titel ‘vertrouwd en verbonden’. Vertrouwd in de eigen omgeving en verbonden met het eigen netwerk en christelijke zorgverleners.

Voor woonzorgcentrum Arendshorst betekent het nieuwe huisvesting in Assen (zo spoedig mogelijk) en een locatie in Groningen (een eerste verkenning). Op basis van de christelijke identiteit en aansluitend bij de wens van de toekomstige cliënt. Om die wens goed in beeld te krijgen heeft Arendshorst ouderen uitgenodigd om daarover te komen praten. Zowel op de bijeenkomst in Groningen als de bijeenkomst in Assen moesten stoelen worden bijgezet om het aantal geïnteresseerden een plekje te kunnen geven.

In Groningen bleek vooral behoefte te zijn aan identiteitsgebonden zorg. Een deel van de mensen gaat daarvoor nu nog naar Assen. Anderen voelen zich aangewezen op algemene instellingen in Groningen zelf. Er is behoefte aan een vorm van geclusterd wonen in een vertrouwde christelijke leefsfeer. “Het liefst in Groningen-zuid en graag zo snel mogelijk”. Die boodschap kreeg Jakob van der Wal, zorgmanager van Arendshorst, mee.

In Assen is het verzorgingshuisdeel van Arendshorst toe aan renovatie. De huidige locatie ligt in Assen-west dichtbij een gereformeerde kerk en een wijkwinkelcentrum. De optie om naar het centrum te gaan, eveneens dichtbij een gereformeerde kerk en met alle centrumvoorzieningen, sprak veel van de aanwezige ouderen aan. Ook kwam de wens naar voren om te onderzoeken of Accolade in Assen zou kunnen starten met een woonvoorziening voor mensen met NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Het NAH-centrum van Accolade is nu nog gevestigd in Bosch en Duin. De plannen om in 2015 een deel van deze capaciteit naar Amersfoort te verhuizen, zijn in een gevorderd stadium.

In alle nieuwe plannen wil Accolade nadrukkelijk samenwerken met lokale partners. Zo maakt Arendshorst deel uit van het netwerk christelijke zorg in Assen. Het project in Amersfoort is een gezamenlijk initiatief met Sprank, kinderdagverblijf Bzzzonder en de GKv Amersfoort-Vathorst.

Joke de Leeuw
Accoloade Zorggroep
24-06-2013
Samenleving
https://www.accoladezorggroep.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies