Verdubbeling activiteiten in Nes Ammim

Het aantal kerkelijke en religieuze activiteiten in Nes Ammim verdubbelde ten aanzien van 2011. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de organisatie deze week heeft gepubliceerd. In het jaarverslag staat dat talloze kerken en christelijke organisaties uit Israël naar Nes Ammim kwamen voor gemeenteopbouw en toerustingsactiviteiten.

Christenen in Israël vormen een kleine minderheid. Nes Ammim stelt kerken in staat (facilitair en/of financieel) om een conferentie of andere bijeenkomst te houden. Doordat zondag een werkdag is in Israël, is het vaak niet mogelijk om met de hele gemeente bij elkaar te komen. Tijdens zo’n conferentie lukt het wel en dit bevordert het gevoel van samenhorigheid.

Naast steun aan kerken, besteedde Nes Ammim in 2012 veel aandacht aan dialoogwerk. Meer dan 1600 zowel (christelijke) Arabieren als Joden uit Israël kwamen naar Nes Ammim voor ontmoeting met ‘de ander’: iemand met een andere religie of achtergrond. Het aantal is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar.

‘Nes Ammim voorziet in een behoefte waarin tot nu toe niet werd voorzien, hier krijgen ze de kans om op veilig terrein te praten over gevoelige onderwerpen en stil te staan bij overeenkomsten en verschillen,’ aldus Dialoogcoordinator Pieter Dronkers. ‘We plukken de vruchten van jarenlang investeren in Israël’.

Daarnaast heeft het Dialoogcentrum van Nes Ammim in 2012 wederom een interessant studieprogramma ontwikkeld voor de vrijwilligers die (tijdelijk) wonen en werken in Nes Ammim. De feedback hierop was zeer positief. Cursussen, seminars en andere inhoudelijke ontmoetingen hielpen hen kennis te krijgen van het land. Daarnaast werkten de circa veertig vrijwilligers (in de leeftijd van 18-79 jaar) in het dorp, bijvoorbeeld in het hotel, de tuin, technische dienst of in het Dialoogcentrum.

In 2012 is Nes Ammim gestart met de bouw van eerst 41 en in totaal 91 nieuwe huizen. Zo breiden we het dorp verder uit, met Joodse en Arabische inwoners. In Nes Ammim krijgen ze de kans om werkelijk naast iemand te wonen, die een andere taal spreekt, een andere religie heeft en bijvoorbeeld andere eetgewoontes.

Het project is uniek in Israël. Iedere twee weken overleggen we met de nieuwe bewoners over hun nieuwe thuis en thema’s die daarmee samenhangen, van solidariteit met de ander tot kinderopvang. Nes Ammim probeert Israël van een andere kant te laten zien. Door juist niet alle pijlen op het conflict te richten, maar door niet-politiek te luisteren naar beide kanten. Nes Ammim wil een teken van hoop zijn, een ‘banier voor de volken’ (Jesaja 11:10) zoals de betekenis van de naam aangeeft.

Jolande Uringa
© Henk-Jan Oudenampsen
02-07-2013
Buitenland
https://www.nesammim.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies