Op 9 juli wordt een tentoonstelling over de Dode Zeerollen geopend in het Drents Museum te Assen. Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de eerste rol werd ontdekt. De expositie loopt tot begin volgend jaar.
Het Drents Museum laat een uniek archeologisch fenomeen van wereldformaat zien met een grote tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen. Te zien zijn originele Bijbelse manuscripten en objecten zien uit de 2de eeuw voor Christus tot de 1ste eeuw na Christus en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen.
De teksten op deze wereldberoemde rollen geven ons onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het jodendom en christendom gevormd werden. Verder worden er objecten getoond uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem.
De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw gezien. De tentoonstelling wordt samengesteld in nauwe samenwerking met het Qumran Instituut in Groningen en de Israel Antiquities Authority.
Onlangs verscheen bij het Nederlands Bijbelgenootschap: Qumran en de Bijbel, een boek over de beroemde Dode Zeerollen. Het onderzoek dat is gedaan is naar de Dode Zeerollen heeft spectaculaire informatie opgeleverd, die de kijk op de Bijbel voorgoed veranderde. De rollen geven een uniek inzicht in de tekst van het Oude Testament. Ze laten zien dat die tekst in de eeuwen voor het begin van onze jaartelling geen grote variatie vertoonde. Ook bieden de rollen toegang tot een denkwereld die grote overeenkomsten vertoont met de denkwereld van de vroege christenen. Daarmee neemt Qumran een sleutelpositie in tussen het Oude en het Nieuwe Testament.
Toch blijven er ook na jaren van onderzoek vragen over. Van wie waren de boekrollen? Wat is de relatie tussen de rollen en de nederzetting van Qumran? Bestond in de tijd van Qumran het Oude Testament al, of nog niet? En wat betekenen de rollen en hun uiteenlopende teksten voor de huidige bijbeluitgaven en vertalingen?
Qumran en de Bijbel behandelt deze vragen op een toegankelijke manier, en biedt zo een kennismaking met Qumran. Het boek gaat dieper in op de bijbelhandschriften van Qumran en de tekstvariatie die ze bieden.
Aan het boek hebben wetenschappers meegewerkt die werkzaam zijn bij het Nederlands Bijbelgenootschap en bij verschillende universiteiten in Nederland en België. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel. De tentoonstelling in het Drents Museum is te zien tot en met 5 januari 2014. Adres: Brink 1, Assen.
© Henk-Jan Oudenampsen
08-07-2013
Onderwijs
https://www.drentsmuseum.nl