Europees burgerinitiatief voor bescherming ongeboren kind

Deze week maakte het kantoor van het Europees burgerinitiatief Eén van ons (One of us) bekend, dat er meer dan 800.000 steunbetuigingen ontvangen zijn van mensen die de Europese campagne voor de bescherming van het leven vanaf de conceptie steunen.

Concreet zijn er 802.408 steunbetuigingen ontvangen. Negen landen hebben het door de Europese Commisie minimum aantal steunbetuigingen verzameld. De reacties op de aktie Eén van ons tot dus ver, laten duidelijk de uitdrukkelijke wens zien van de Europese burger, om de beschermwaardigheid van het embryo te erkennen. Dit komt tot uiting in het aantal landen waarin het Initiatief loopt én het totaal aantal ontvangen steunbetuigingen.

De organisatie stelt zich tot doel om voor 1 november 2013 in totaal 1,2 miljoen steunbetuigingen te verzamelen.

De menselijke waardigheid is onschendbaar. Zij is niet alleen een grondrecht op zich, maar de grondslag van alle grondrechten. De onschendbaarheid van de menselijke waardigheid is vast gelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De menselijke waardigheid is een gegeven: het is geen recht wat kan worden prijsgegeven. Het is inherent aan het mens zijn.

De menselijke waardigheid is ook van toepassing op het menselijk embryo. Daarom dienen status en rechten die gelden voor mensen ook gelden voor het menselijk embryo.

Onze maatschappij verzakelijkt en individualiseert. Een menselijke samenleving streeft menselijke waardigheid na. Dit staat boven individuele zelfbeschikking. Een menselijk embryo is een subject, menselijk leven, geen object, ook geen ding.

Waar het menselijk embryo als een object wordt gezien zonder menselijke waardigheid, wordt het gebruikt als “productiemiddel” voor de farmaceutische industrie, als object van wetenschappelijk onderzoek, en kan het bij medische experimenten worden vernietigd.

Het herstellen van de menselijke waardigheid van het embryo zal een dam op werpen tegen het ongebreidelde gebruik van het embryo als object en de vernietiging er van. Daartoe kan het Europees burgerinitiatief Eén van ons bijdragen.

Door uw steun aan dit Europees burgerinitiatief kunnen wij, inwoners van de EU lidstaten, de Europese Commissie vragen bij toekomstige wetgeving financiële steun te weigeren op het gebied van onderzoek, ontwikkelingshulp en volksgezondheid waarbij menselijke embryo’s vernietigd worden.

Door uw steun draagt u bij aan het verzamelen

van één miljoen handtekeningen die nodig zijn om het burgerinitiatief in de Europese Commissie te behandelen. Dit biedt een concrete mogelijkheid het menselijke embryo dezelfde waardigheid en rechten toe te kennen die het toekomt en die gelijk zijn aan de waardigheid en rechten die gelden voor ieder mens.

redactie christelijknieuws
© Henk-Jan Oudenampsen
20-07-2013
Samenleving
https://www.demenselijkewaardigheid.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies