Lawrence Tong nieuwe directeur Operatie Mobilisatie

Op 1 september 2013 is Lawrence Tong, uit Singapore, begonnen als derde internationale directeur van Operatie Mobilisatie, als opvolger van Peter Maiden, die na 10 jaar afscheid heeft genomen, en George Verwer, die OM in 1957 opgericht heeft.

In een interview op de website van Operatie Mobilisatie deelt Lawrence zijn gedachten over de toekomst van wereldwijde zending en de rol van OM hierin. De wereld van 2013 is bepaald door grote ontwikkelingen in technologie, verdeling van de rijkdom, pandemie dreigingen, een steeds jongere bevolking en meer. Hoe kan een christelijke zending haar mandaat in vertrouwen uitvoeren?

Tong: ‘Ten eerste moeten we met diepe overtuiging geloven dat het evangelie ongewijzigd is. Wereldse trends veranderen; Gods waarheid niet. Met die realiteit en de Heilige Geest hoeven we niet bang te zijn om te veranderen. De wereld mag ons geloof niet beïnvloeden, ons geloof moet de wereld beïnvloeden. Het is van belang dat wat we doen en zeggen relevant is voor onze cultuur. Decennia geleden vonden we het uitdelen van 5000 traktaten tijdens een outreach een hele prestatie. Vandaag de dag denken we in termen van honderden miljoenen via het internet. En we moeten beter luisteren dan dat we spreken om de gedachten van mensen te weten te komen en ook wat er in hun hart leeft. Dat kan een uitdaging zijn voor de activisten onder ons.’

Als je kijkt naar de wereldwijde kerk, welke zorgen heb je dan en welke positieve ontwikkelingen zie je?

Lawrence Tong: ‘Een belangrijk punt van zorg is de krimpende mondiale invloeden van de kerk in het Westen. Het ledenaantal neemt af en middelen slinken. Daarentegen groeit de invloed van de kerk in het Oosten. Kerken en zendingsgroepen in beide werelden moeten deze realiteit accepteren.

We kunnen niet van westerse kerken alleen verwachten dat zij de last op hun schouders nemen voor wereldevangelisatie. Gelukkig groeit de kerk in het Zuiden snel en omarmt zij haar deel van de verantwoordelijkheid om de wereld te bereiken. Het heeft de mensen en middelen, maar er is een gevoel van ‘laat het Westen het maar doen’ en die blijft. Dertig jaar geleden was een ‘zendeling’ een westerling, Vandaag de dag is die taak er voor iedereen. Het onderwijs hierover is op veel plaatsen zwak en is een belangrijke reden waarom Latijns-Amerikaanse kerken achterblijven in het uitzenden van mensen.

Die mentaliteit moet veranderen van. Ik ben optimistisch dat dit zal gebeuren.’

Hoe kun je de fundamenten van de organisatie behouden en toch een grotere flexibilteit en reactievermogen ontwikkelen?

Lawrence Tong: ‘We mogen nooit onze geschiedenis en kernwaarden uit het oog verliezen. Toch moeten we moedig en creatief zijn, open voor nieuwe ideeën. We moeten vertrouwen op anderen als de Heilige Geest hen toerust voor een taak. De Bijbel zegt heel weinig over structuur maar spreekt veel over inzet, inspanning, houdingen en relaties.

Ik vraag me af: Wil ik een organisatie of een beweging leiden?

Lawrence Tong: ‘Om een beweging te leiden, moet ik bereid zijn om los te komen van gecentraliseerde controle en innovatie toestaan dat komt vanuit de mensen en de bijbel. OM’s DNA is vermenigvuldigen volgens de principes van Jezus, terwijl instellingen of organisaties de neiging hebben te controleren. OM is fundamenteel een organische beweging gebaseerd op een diepe overtuiging dat de wereld onder de heerschappij van Christus behoort. We moeten creatieve denkers en visionairs blijven werven en zoeken en hen verwelkomen in een beweging.’

Je hebt een beperkte tijd om een mentor te zijn voor de volgende generatie. Hoe wil je dit proces versnellen en verdiepen?

Lawrence Tong: ‘Dit is van cruciaal belang, veel van onze senior leiders hebben ‘grijze haren’ en zullen hun rol beeindigen in de komende tijd. We ontkomen er niet aan om de volgende generatie op te leiden. We hebben programma’s gestart zoals de Daniel Initiative, waarin nieuwe leiders vanuit het Zuiden en het Westen worden opgeleid, ook om samen te werken. We vertrouwen op God voor 7000 meer werkers uit het Zuiden in de komende 13 jaar. Daarvan zullen er op zijn minst 900 nodig zijn die zullen delen in het wereldwijde leiderschap van OM. Het gaat er niet om nieuwe mensen in oude vormen te plaatsen maar het gaat er om dat nieuwe mensen onze beweging in nieuwe richtingen brengt en nieuwe methoden ontwikkelen. Als we niet met nieuwe ideeën komen, zijn we niet ver van falen.

Laten we insteken op de passie en visie van een jongere generatie en te verbinden met hun wereld. Toen ik bij OM kwam zaten mensen een diapresentatie van 30 minuten te kijken; vandaag de dag is een video van drie minuten het maximaal haalbare om aandacht te houden. Maar het kan worden gedaan! Kerken overal ter wereld staan voor dezelfde uitdagingen als OM in dit verband. We willen gewoon doorgaan met wat we gewend zijn maar het gaat niet over ons, het gaat over Gods koninkrijk vandaag en morgen.

Laten we praten over partnerschap en ‘ownership’ in zending en meer samenwerking tussen zendingsorganistaies en kerken. Wat staat OM te wachten?

Lawrence Tong: ‘Zending is een onlosmakelijk onderdeel van de kerk. Als ons beeld over wereldzending samenkomt, is er grote synergie in middelen en ervaring: zij kennen hun mensen en middelen; wij weten effectieve zendingsstrategieën ‘op het veld’. Net als de meeste zendingsorganisatie kan OM ons deel verbeteren in het contact door beter te luisteren en te vertrouwen op God voor meer samenwerking.’

Wil je Lawrence ontmoeten? Dat kan! Op 18 oktober om 20.00u in Emmeloord. Binnenkort zal er meer informatie op de website van Operatie Mobilisatie komen.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
04-09-2013
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies