Micha vraagt aandacht voor aanpak corruptie

De aanpak van corruptie dient een zeer hoge prioriteit te hebben bij de start van de Post2015 agenda. Corruptie is namelijk een groot obstakel in de strijd tegen extreme armoede. Elk jaar loopt de wereldeconomie meer dan 1 triljoen US $ mis als gevolg van steekpenningen.

Corruptie ontneemt elk jaar 150 miljard US $ van Afrikaanse landen. (Dit is ongeveer 25% van het BBP van het Afrikaanse continent). Het zijn de armen en de kwetsbare die het meeste lijden onder corrupte deals, hebzucht, steekpenningen en belastingontwijking. Het is niet alleen geld dat verloren gaat, corruptie doodt: Recente schattingen zijn dat er 5,6 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden sterven als gevolg van illegale belastingontduiking tussen 2000-2015.

Duurzame groei

Minister Ploumen heeft een ambitieuze brief geschreven over de inzet van Nederland voor de Post2015 agenda. Eerst gaat Nederland zich nog hard maken voor de huidige millenniumdoelen en als deze aflopen, wil minister Ploumen haar eigen beleid als leidraad nemen voor de visie op de Post2015 agenda. Micha Nederland juicht de inzet van de minister toe, maar vreest dat het bij mooie woorden blijft. Want als wij echt iets wezenlijks willen veranderen en aan internationale gerechtigheid willen doen, dan moet er een commitment van de regeringen zijn om op internationaal niveau corruptie tegen te gaan. Alleen als de minister hier werkelijk voor gaat, kunnen ruimte en middelen ontstaan voor de duurzame en inclusieve groei die zij graag wil bereiken.

Ik hoor jullie klacht

Alle plannen en beloften in het kader van de Post 2015 agenda zullen veel minder effectief zijn als corruptie in brede zin niet aangepakt wordt.

Micha Nederland vindt dat het tijd is om actie te ondernemen. Nu Nederland en andere landen zich voorbereiden op de Post2015 agenda, is het van groot belang om ook gezamenlijk actie te ondernemen tegen corruptie. Micha Nederland staat daarom dit jaar in het teken van armoede veroorzaakt door financiële wanpraktijken en corruptie. Dit betekent o.a. dat op D.V. 20 oktober duizenden kerken wereldwijd stilstaan bij het thema: “Ik hoor jullie klacht.”

Micha

Micha Nederland is een beweging van kerken en organisaties die staat voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Samen met christenen wereldwijd hebben wij ons verbonden aan de drie principes die de Bijbel noemt in Micha 6:8: Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

Kortom: we willen goed en recht doen. Niet als een eenmalige hype, maar als een groeiende gezindheid van het hart en gerichtheid van ons handelen.

Micha Nl is onderdeel van het internationale Micah Network dat actief is in 84 landen.

De Nederlandse slogan voor de Micha Zondag op 20 oktober: ‘Ik hoor jullie klacht’ sluit dan ook aan bij de internationale Exposed campagne: ‘Shining a Light on corruption’.

Jacolien Viveen
© Henk-Jan Oudenampsen
12-09-2013
Samenleving
https://www.michanederland.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies