Tweede editie Nationale Synode in oktober 2013

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 2013 zal de tweede editie van de nationale synode in de Grote Kerk van Dordrecht plaatsvinden. De vertegenwoordigers van alle kerkverbanden en geloofsgemeenschappen worden opnieuw genodigd tijdens deze bijeenkomst om samen te spreken over wat hen bindt in hun geloof in God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

De Nationale Synode 2013 is een vervolg op de synode van december 2010. Alle kerkgenootschappen en geloofsgemeenschappen die op de een of andere manier hun wortels hebben in de Reformatie, worden verwacht. De Rooms‐Katholieke Kerkprovincie van Nederland zal aanwezig zijn als waarnemer. Ook de zogenoemde migrantenkerken zijn opnieuw present. Inmiddels maken zij deel uit van de stuurgroep. Hun inbreng in relatie tot de traditionele kerken en dus ook in de Nationale Synode is onmisbaar.

Voor de synode zijn verschillende groepen mensen uitgenodigd. In de kern gaat het om christenen die in hun eigen kerkgemeenschap bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen, vertegenwoordigers van christelijke en kerkelijke verenigingen van jongeren en gemeenteleden op het grondvlak van de kerken. Deze drie groepen – in totaal ongeveer vijfhonderd personen – vormen samen de kern van de nationale synode. De openings‐ en slotbijeenkomst van de synode zijn voor het publiek toegankelijk, waarbij maximaal twaalfhonderd personen aanwezig kunnen zijn.

Een belangrijke doelstelling van de synode is het bevorderen van het onderlinge geloofsgesprek om te komen tot een eensgezind getuigenis. Dat dient niet enkel het doel van onderlinge verbroedering, maar moet ook een krachtig signaal zijn naar de Nederlandse samenleving. In de slotbijeenkomst van de synode zal verslag worden gedaan van de ervaringen in de gespreksgroepen. Daarnaast zal, in de stijl van de in 2010 aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Piet-Hein Donner uitgereikte Signaaltekst voor de Nederlandse samenleving, een ‘statement’ voor de samenleving worden overhandigd.

Opnieuw is voor Dordrecht als locatie gekozen, omdat hier in de geschiedenis meerdere keren – onder meer in 1578 en 1618/1619 – synodes zijn gehouden. Na de bijeenkomst in 2013 wil de nationale synode in 2016 en in 2018/2019 opnieuw bij elkaar komen. Laatstgenoemde bijeenkomst zal in het teken staan het 400‐jarig jubileum van de befaamde Synode van Dordt. Met het gemeentebestuur van Dordrecht zijn afspraken gemaakt over de continuïteit van de Nationale Synodes in deze stad. De stuurgroep hoopt dat in die vergadering geoogst kan worden wat aan vertrouwen is gekweekt in de achterliggende jaren.

Inmiddels is het Nederlands Christelijk Forum opgericht. De Nationale Synode participeert daarin en zal na oktober 2013 instromen. Primair aandachtsgebied blijft het verdeelde protestantisme. Mogelijk zal er uiteindelijk een breed Nationaal Oecumenisch Concilie volgen van alle christenen in Nederland.

Jasper van den Bovenkamp
© Henk-Jan Oudenampsen
28-09-2013
Kerk
https://www.nationalesynode.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies