Medair-medewerkers weg uit Malakal in Zuid-Sudan

Vanwege de toenemende onlusten heeft Medair afgelopen zondag zijn medewerkers uit Malakal weggehaald. In en om de Zuid-Sudanese stad braken op 18 februari zware gevechten uit. Ook in de VN-basis, waar zo’n 25.000 mensen verblijven, kwam het tot ongeregeldheden tussen mensen van verschillende groepen.

“In Malakal gebeuren verschrikkelijke dingen,” vertelt Willem van Amerongen, plaatsvervangend landendirecteur van Medair. Hij is één van de medewerkers die Malakal verlaten hebben. “We hebben veel gewonden gezien en veel mensen zijn in diepe rouw om het verlies van dierbaren of huizen. Er zijn berichten dat de stad totaal verwoest zou zijn.”

Medair heeft sinds 2008 een basis in Malakal. Van daaruit helpen we ontheemden en slachtoffers van conflicten met non-food goederen. Sinds begin deze maand heeft het noodhulpteam gezondheid, voeding en WASH (water, sanitatie en hygiëne) meegeholpen om de nood in kaart te brengen. Ook leverde het WASH-voorzieningen in een gemeenschap ten noorden van Malakal. De vijandelijkheden zijn echter toegenomen en het team kon – ondanks de bescherming van de VN-basis – zijn werk niet meer veilig uitvoeren. Het werd steeds moeilijker om mensen en goederen te verplaatsen.

“We zijn diep bezorgd over de mensen die middenin dit conflict zitten,” zegt Caroline Boyd, landendirecteur van Medair. “Hoewel we ons werk in de stad tijdelijk stopzetten, blijft het noodhulpteam van Medair de situatie in de gaten houden en willen we teruggaan om ons werk weer op te pakken. We willen hulp blijven bieden waar het kan in Zuid-Sudan.”

In de plaats Renk gaat Medair door met het bieden van gezondheidszorg, voedselhulp en WASH-voorzieningen aan daklozen, de plaatselijke gemeenschap en mensen die gestrand zijn na hun terugkeer uit Sudan. In het kamp Yusuf Batil in Maban County krijgen Sudanese vluchtelingen van Medair gezondheidszorg, voedselhulp, schoon water en sanitaire voorzieningen.

Volgens de VN zijn er sinds het begin van de gevechten op 16 december vorig jaar in het land meer dan 716.000 mensen dakloos geraakt.

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Sudan een onafhankelijk land. Medair is sinds 1991 in de regio aanwezig om veilig water, sanitatie en hygiëne te bieden aan mensen in de grootste nood. Ons hoofddoel is verbetering van de toegang tot gezondheidszorg en voeding en het bieden van noodhulp.

Medair
© christelijknieuws.nl
25-02-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org/zuid-sudan

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies