Vandaag: Internationale Vrouwendag

Vandaag, zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Vrouwen worden wereldwijd in het zonnetje gezet en er wordt een dag lang extra aandacht besteed aan de kracht van vrouwen. Vrouwen hebben de wereld veel te bieden, maar vaak hebben ze niet de mogelijkheden om dat tot uiting te laten komen.

Veel vrouwen in ontwikkelingslanden zijn bijvoorbeeld zoveel tijd kwijt aan het huishouden en water halen dat er weinig tijd over blijft voor andere activiteiten, zoals zelf geld verdienen.

Het aantal uur dat alle vrouwen in Afrika in totaal per jaar besteden aan water halen is 40 miljard uur! Wat een tijdrovende bezigheid… Hoewel de man vaak het hoofd is van het gezin, doet de vrouw het huishouden en zorgt ze voor de kinderen. Vrouwen hebben in veel landen een achtergestelde positie die zorgt voor begrensde mogelijkheden. Ze hebben minder educatiemogelijkheden, wat zorgt voor slechtere banen, en ze hebben minder inspraak in besluitvorming. Wereldwijd zijn 60% van de chronisch ondervoedde mensen vrouwen of meisjes. Al deze factoren vergroten de kwetsbaarheid van vrouwen enorm. Per dag sterven er nog ruim 750 vrouwen wereldwijd voor- tijdens of na de bevalling omdat ze geen toegang hebben tot een kliniek met getrainde gezondheidswerkers.

Een deelneemster aan World Visions Sterke Start-reis naar Oeganda vorige maand verwoord treffend: “In de ontmoetingen met vrouwen leerden we hoe kwetsbaar vrouwen zijn en hoe ze soms gevangen zijn in de spiraal van armoede. Die spiraal van armoede moet doorbroken worden. Dit kan bijvoorbeeld door vrouwen te ondersteunen bij de belangrijke keuze van het aantal kinderen, door geboortebeperking bespreekbaar te maken, ook voor mannen. Het is mooi en bemoedigend om lokale gezondheidswerkers te zien die zich inzetten om kwetsbare vrouwen in hun dorp te begeleiden. Dit doen ze vanuit hun passie om een verschil te maken in het leven van kwetsbare moeders en kinderen.”

Met Internationale Vrouwendag in zicht is het tijd om op te komen voor alle kwetsbare vrouwen. World Vision geeft die vrouwen een stem en zorgt dat ze mogelijkheden krijgen om een mooie toekomst op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen. Met uw bijdrage kunnen we activiteiten uitvoeren die vrouwenemancipatie bevorderen. We trainen bijvoorbeeld gezondheidswerkers op het platteland. Zij mobiliseren vrouwen en staan hen bij tijdens hun zwangerschap.

Prachtige cijfers laten zien dat de situatie van vrouwen in de projectgebieden van World Vision vooruit gaat. In ons projectgebied Sanzukwe in Zimbabwe zijn in 2013 in totaal 33 dorpsgezondheidswerksters getraind. 80% van de vrouwen is dan ook bevallen in een kliniek onder geschoolde begeleiding. In projectgebied Dembia in Ethiopië nam dat aantal ten op zichte van 2012 zelfs toe met 50%, tot 2089 vrouwen. Daar ontvingen ook 40399 vrouwen vitaminesupplementen. In Kyabigambire in Oeganda kregen 3349 moeders pre- en postnatale zorg.

In 2014 wordt ter plaatse ook weer hard gewerkt aan het versterken van de positie van kwetsbare vrouwen. De Sterke Start-campagne richt zich specifiek op kwetsbare zwangere vrouwen en baby’s die onder erbarmelijke omstandigheden opgroeien. Doe mee met de Sterke Start-campagne en biedt vrouwen de zorg die ze nodig hebben

WorldVision
© christelijknieuws.nl
07-03-2014
Samenleving
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies