ChristenUnie boekt beste lokale resultaten ooit

De ChristenUnie bedankt iedereen die op één van haar kandidaten heeft gestemd en daarmee geloof een stem heeft gegeven. Arie Slob: “Ik ben dankbaar. Er is veel zetelwinst en zetelbehoud. Dat is fijn, want er komt veel op gemeenten af. We hebben nu meer handen om ons dienstbaar op te stellen naar de samenleving.”

Uit onze eerste grondige analyses van de uitslagen blijkt dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 de succesvolste ooit zijn voor de ChristenUnie op lokaal niveau. 2006 was tot nu toe ons topjaar, maar 2014 is nog beter.

Stemmenwinst 2014 t.o.v. 2010: 46.334

Stemmenwinst 2014 t.o.v. 2006: 27.463

We hadden in 2010 een verlies van 18.871 stemmen t.o.v. 2006. Dat verlies hebben we meer dan goedgemaakt. We hebben het in 2014 nog beter gedaan dan in 2006, toen de winst ook al groot was. We zijn in nieuwe plaatsen zoals Zwolle de grootste partij geworden en boekten in zes gemeenten 2 zetels winst.

In vier gemeenten waar we in 2010 een zetel kwijt raakten, hebben we die nu weer heroverd. Samengevat: 55 zetels gewonnen – 10 zetels verloren = 45 zetels winst

Gerdien Rots, Zwolle: “Ik heb verschillende keren gehoord: “ik stemde altijd PVDA, maar nu ChristenUnie”. Wij hebben het gevoel dat het ons gegund is. In de raad en in de stad. Wij zeggen: ‘wij leggen niks op, we leggen uit’. Dat wordt gewaardeerd.”

Dico Bac, lijsttrekker Zuidplas CU-SGP: “We mogen onze zegeningen tellen met dit resultaat. De inhoud van ons programma is goed voor het voetlicht gekomen.

Daniel Jumelet, Culemborg: “ We hebben steeds dicht bij mensen gestaan. Geknokt voor de mensen die niet zoveel met politiek hebben. Ons best gedaan voor de veelkleurigheid van de stad. De haven, het theater, de woningen. We hebben hen die zelf niet zoveel hebben met politiek geholpen om hun standpunten zichtbaar te maken. We hebben daarmee de kloof tussen burger en politiek iets meer gedicht”.

Simone Kennedy, Amersfoort: “Wat werkt zijn persoonlijke contacten. Onderling, met andere partijen, en organisaties in de stad.”

Maarten van Ooijen, Utrecht: “Voor het eerst hebben we, op eigen kracht, 2 zetels gehaald. Alle kansen hebben we aangegrepen: acties, debatten, online campagne. Dat werkt.”

ChristenUnie
NOS
20-03-2014
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies