Christenen komen in actie tegen haatzaaierij

De gezamenlijke kerken in Nederland komen zondag in een speciale dienst bijeen tegen haatzaaierij, zo maakt de Protestantse Kerk in Nederland bekend. Vertegenwoordigers vanuit de breedte van christelijk Nederland en vele genodigden zullen in de dienst aanwezig zijn om gezamenlijk met deze viering een statement te maken.

“We willen hiermee een weerwoord geven aan de haatzaaierij die rond de verkiezingen expliciet naar boven kwam. Liefde en verdraagzaamheid vormen de kern van de boodschap van het christelijk geloof. Juist in deze dagen willen we dat naar voren brengen, om onszelf en iedereen in de Nederlandse samenleving op te roepen om dat in praktijk te brengen.”, zegt ds. Karin van den Broeke.

EO/IKON zenden de dienst live uit vanaf 11.30u op Nederland 2. De dienst wordt geleid door ds. Karin van den Broeke en vindt plaats in de Kloosterkerk in Den Haag.

Elise Kant, specialist gender en mensenrechten bij Kerk in Actie en ICCO brengt het op de website van de PKN sterk onder woorden:

“Minder Marokkanen, minder Marokkanen!” Een zaal met PVV’ers scandeert het en de man naast Wilders vol in beeld lacht er bij. Ik kijk met verbijstering naar de televisie. Wat bezielt mensen om zoiets te roepen? En wie roept dit een halt toe?

Het is haatzaaierij. Onverhuld racisme. Onverhulde xenofobie. En dat in een land dat in alle vrijheid kan stemmen, zonder bang te hoeven zijn voor geweld en intimidatie, voor aanslagen en omkoping. Hier geldt vrijheid van meningsuiting. Hier geldt vrijheid van vereniging en vergadering. Hier staan we bovenin de lijsten van de Human Development Index… en toch, toch krijgen mensen die angst zaaien hier voet aan de grond. Het is me koud om het hart.

Hoe lang blijven we zwijgen? Laten we anderen het weerwoord bieden tegen dit soort haatzaaierij? Zeggen we tegen elkaar oh, oh, oh wat een ellende en gaan we over tot de orde van de dag? Er is nu een grens overschreden. Haastig aangedragen toevoegingen als “Het ging alleen over criminele Marokkanen” maken het niet minder nodig dat er een golf van protest zou moeten opgaan door iedereen die gelooft dat we allemaal gelijk zijn, dat we allen naar Gods beeld geschapen zijn. Die geloven en weten dat dit stigmatiseren van een groep en ze vanaf een tv scherm toeroepen dat ze weg moeten niet toelaatbaar is.

Die weten dat als we nu blijven zwijgen, we toestemmen dat dit gebeurt en we kunnen wachten op de volgende opgerekte grens van toelaten van haat zaaien.

We moeten nu NEE zeggen. Massaal. Het gesprek aangaan met je buurman en buurvrouw, je medemoeder op het schoolplein of je voetbalmaatje, die het er mee eens is, die mee scandeert (en niet net doen of je niemand kent die zo denkt). Acties ondersteunen of zelf opstarten die dit proberen voor de rechter te brengen. De mannen en vrouwen die je gisteren gekozen hebt aanschrijven en vragen wat hun partij hier aan gaat doen, en geen genoegen nemen met een vaag antwoord.’

Aldus Elise Kant, specialist gender en mensenrechten bij Kerk in Actie en ICCO op de website van de PKN.

redactie christelijknieuws/PKN
schermafdruk NOS
21-03-2014
Samenleving
https://www.pkn.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies