Terwille organiseert evenement: Vrouwen lopen voor vrouwen

Wandelen voor het goede doel, een high tea, muziek en een goodiebag? Dat klinkt als een leuk dagje uit. Zaterdag 14 juni 2014 organiseert Terwille christelijke verslavingszorg in samenwerking met Royal Jongbloed een actief en gezellig wandelevenement voor vrouwen in het Drentse Zeegse.

Dit jaar vindt het evenement voor het eerst plaats in Noord-Nederland, in Dordrecht en Zeeland wandelen vrouwen rond die datum eveneens voor een goed doel. Samen genieten van het prachtige beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa, een boeiende spreker en aansluitend een high tea en muziek. Dat zijn de ingrediënten deze dag, die in het teken staat van vrouwen voor vrouwen.

Deelnemers brengen minimaal €50 euro aan sponsorgeld mee. De volledige opbrengt gaat naar de vrouwenopvang van Terwille, voor vrouwen die uit de prostitutie willen stappen en/of slachtoffer zijn van loverboys. Vrouwen die mee willen lopen kunnen kiezen uit een wandelafstand van 10 of 20 km. Opgave kan individueel of in teamverband via www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl

Ook bedrijfsteams die willen meelopen of het evenement willen sponsoren zijn van harte welkom. De dag start om 8:30 en eindigt rond 15:00 bij Fletcher Hotel Zeegserduinen, Schipborgerweg 8, Zeegse. Vrouwen die meewandelen en in deze mooie omgeving willen overnachten kunnen gebruikmaken van een voordelig arrangement via het hotel.

Interview met een van de vrouwen die in de vrouwenopvang van Terwille is geweest.

Hoe een studente Rechten in de prostitutie belandde

Ze raakt door grote schulden diep in de problemen, om uiteindelijk in de prostitutie terecht te komen. Via een andere organisatie komt ze bij het time-out programma voor vrouwen van Terwille in Frankrijk terecht. Sinds kort woont ze weer in Nederland en bouwt ze met hulp een nieuw leven op. Dit is het verhaal van Esther.

Een moeilijk leven

De 27-jarige Esther heeft al jong een moeilijk leven. Als enig kind van gescheiden ouders wordt ze geadopteerd door de nieuwe man van haar moeder. Wanneer blijkt dat haar moeder vreemd gaat, is ook dit huwelijk over. Esther gaat bij haar moeder wonen, wat haar vader haar niet in dank afneemt. In haar studietijd raakt ze in de schulden, waar ze niet meer uit komt. Uit huis plaatsing dreigt en ze ziet geen andere uitweg om aan geld te komen dan door de prostitutie in te gaan. Na 4-5 jaar kán ze niet meer en weet ze: ik wil hier uit. Ze zoekt hulp en wordt doorverwezen naar Terwille. Binnen twee weken zit ze ‘in the middle of nowhere’ op boerderij ‘Het gewone leven’ in Frankrijk om op adem te komen.

Verven

’s Morgens om half negen moet je gedoucht en al aan tafel zitten voor het ontbijt’, begint Esther over haar tijd in Frankrijk. “Daarna heeft iedereen vaste huishoudelijke taken en is er tijd voor creatieve momenten en ontspanning. Tijdens wandelingen met de hond zijn er goede gesprekken.’ De drie maanden in het buitenlandse berglandschap vliegen voorbij. Als het kon zou ze zo terug willen. De overstap naar Nederland is niet makkelijk. Toch staat Esther niet met lege handen. Op de vraag wat het belangrijkste is wat ze meeneemt uit die periode grapt ze vrolijk: ‘verven!’ Maar wat ze in Frankrijk écht heeft geleerd, is zichzelf open te stellen voor anderen. “Ik vertrouw anderen heel moeilijk,” vervolgt ze serieus, “maar bij het begeleidende echtpaar op de boerderij brokkelden mijn muren af.’ Met onder andere het thema ‘vertrouwen’ wil ze in Nederland verder aan de slag.

Toekomst

Op dit moment heeft Esther het best moeilijk, vertelt ze eerlijk. Het is niet eenvoudig een ander leven te beginnen op een nieuwe plek, een sociaal netwerk op te bouwen en te werken aan je problemen. Gelukkig komt er twee keer per week woonbegeleiding van Terwille thuis, om haar te helpen. En een meisje met wie ze op de boerderij in Frankrijk zat, woont bij haar om de hoek. Ook heeft ze zich aangemeld bij PsyQ, om te werken aan de psychische problemen die er nog zijn. Ze probeert moed te houden en bezig te zijn. Twee keer per week werkt ze in de keuken van een verzorgingstehuis. Nadenken over de toekomst vindt Esther lastig. Schulden zijn er nog steeds, evenals de last uit het verleden Toch heeft ze wel ideeën. “Het liefst ga ik SJD (Sociaal Juridische Dienstverlening) doen. En ik wil heel graag weer tot mezelf komen.’ Hoeveel tijd dat kost kan ze niet zeggen. “Dingen die er in jaren insluipen zijn niet zomaar weer weg”, vertelt ze. ‘Ik haalde altijd mijn kracht uit het feit dat ik alles weg stopte, ik sloot me af voor iedereen. Maar dat hielp me alleen maar achteruit. Dat wil ik anders en Terwille stimuleert me daarbij.’

Boodschap

Tegen vrouwen meisjes die net als zij in de problemen zitten door bijvoorbeeld schulden, wil Esther nog graag wat zeggen. ‘Ga absoluut niet de prostitutie in! Het helpt je niet vooruit, alleen maar achteruit, het is geen gezegend geld. Zoek alsjeblieft hulp bij instanties.” Hoopvol eindigt ze: “er is altijd wel een oplossing.’

Jacoline Nijenhuis

21-04-2014
Hulpverlening
https://www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies