Vandaag precies een half jaar geleden raasde de tropische storm Haiyan over de Filipijnen. Volgens de cijfers van de VN overleefden 6.300 mensen de tyfoon niet en 28.000 mensen raakten gewond. Van meer dan 4 miljoen mensen raakte het huis beschadigd of compleet verwoest. Ruim duizend mensen zijn nog steeds vermist.
Jaap Noordzij is namens het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) op de Filipijnen om ter plaatse de samenwerking in het veld gestalte te geven: ‘Er is zoveel schade aan huizen en sociale voorzieningen. Dat moet allemaal gerepareerd worden, maar er wordt hard gewerkt. Filipijnen zijn buitengewoon actieve mensen. Ze gaan niet bij de pakken neerzitten en gaan zelf aan de slag.’
In een half jaar tijd hebben de organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster veel werk verzet, samen met partnerorganisaties en lokale medewerkers op de Filipijnen.
Noodhulp en wederopbouw
Vlak na de ramp waren de partnerorganisaties in het veld aanwezig met medische hulp, voedselpakketten en psychologische hulp. In totaal werden bijna 25.000 pakketten uitgedeeld. Op dit moment zijn zo’n 250 duurzame huizen gebouwd in samenwerking met de bevolking. Doel is dat het Christelijk Noodhulpcluster, in samenwerking met de lokale partnerorganisaties dit jaar 2.000 huizen bouwt in een aantal gemeenschappen op Samar. De problematiek van onderdak op de Filipijnen is groot.
Zeker twee miljoen mensen hebben op dit moment nog geen duurzaam onderdak. De urgentie is groot aangezien het regenseizoen in juni begint. Verder heeft het Christelijk Noodhulpcluster een start gemaakt met projecten voor werk en inkomen, zoals het repareren van vissersboten en de training van timmermannen die nu aan de slag kunnen met de wederopbouw. Veel mensen zijn door de tyfoon hun inkomstenbron kwijtgeraakt. Het is een grote uitdaging om de inkomsten weer op het oude niveau te brengen.
Jaap Noordzij: ‘De problematiek rondom werk en inkomen is complex. Aan vissers kun je direct een nieuwe boot geven, dat is in redelijk korte termijn te realiseren. Echter voor de boeren die afhankelijk waren van palmbomen is het probleem groot. Het duurt minstens acht jaar voordat deze bomen weer volgroeid zijn.’ De partnerorganisaties zoeken zorgvuldig naar alternatieven. Binnen niet al te lange tijd worden de projecten voor werk en inkomen geïntensiveerd door onder andere de ondersteuning van rijstboeren met zaden, het ondersteunen van kleine ondernemers en cash-for-work projecten waarbij mensen worden ingeschakeld om betaald mee te werken aan de wederopbouw.
Samenwerking
De werkwijze van het Christelijk Noodhulpcluster onderscheidt zich door de manier waarop zij de lokale bevolking inspraak geeft in de projecten. Jaap Noordzij: ‘We hebben allerlei dwarsverbanden tussen de verschillende partnerorganisaties kunnen leggen. Het contact op lokaal niveau is goed en het is heel mooi dat de verschillende organisaties elkaars mogelijkheden heel goed aanvullen.’ Zo gebruiken de partnerorganisaties op de Filipijnen elkaars bouwtekeningen voor de huizenbouw en combineren de organisaties de inkoop van materialen.
Christelijk Noodhulpcluster
Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA voeren als Christelijk Noodhulpcluster gezamenlijk actie voor de Filipijnen. Via de speciale noodhulpsite www.noodhulpfilipijnen.nl is meer informatie te vinden over de activiteiten op de Filipijnen.
Rina Molenaar
Woord en Daad
08-05-2014
Hulpverlening
https://www.noodhulpfilipijnen.nl