Thema Micha Zondag 2014: Heel de schepping

‘Heel de schepping’ wordt het thema van de komende Micha Zondag, geënt op het Bijbelse Jesaja 42. Dit jaar valt de Micha Zondag officieel op 19 oktober. Dat maakt organisator Micha Nederland vandaag bekend op haar website.

Duizenden kerken wereldwijd vieren in oktober de Micha Zondag, waarbij ze stil staan bij gerechtigheid. Ook in honderden Nederlandse kerken en gemeenten staat die zondag de strijd tegen armoede en onrecht centraal in de samenkomsten.

Herstel voor naaste

Het thema ‘Heel de schepping’ doet een appèl op christenen om na te denken over de schepping en hun verantwoordelijkheid daarin voor hun naasten: mens, dier en natuur. Organisator ds. Rijn de Jonge stelt: “Als christenen geloven we dat God zelf herstel brengen zal. Wat geknakt is maakt hij weer heel. Op zijn tijd. En tot die tijd kunnen we niet blijven toekijken en stilzitten. Want de kerk – zijn lichaam – is er om herstel te brengen, recht te zetten en heel te maken. Tot eer van God en ten dienste van heel de schepping.”

Recht en duurzaam

Diverse kerkgenootschappen werken komende maanden het thema samen uit in een uitgebreid kerkenpakket. Centraal staat daarin een tekst uit Jesaja 42, die Jezus zelf citeerde bij het begin van zijn bediening. Gerechtigheid en duurzaamheid, de thema’s van de Michabeweging gaan daarin hand in hand: “5 Zo zegt God, de HERE, die de hemel schiep en hem uitspande; die de aarde uitbreidde met alles wat daaruit ontsproot; die aan de mensen die daarop wonen, de adem gaf en de geest aan hen die daarop wandelen: 6 Ik, de HERE, heb u geroepen in gerechtigheid, uw hand gevat, u behoed en u gesteld tot een verbond voor het volk, tot een licht der natiën: 7 om blinde ogen te openen, om gevangenen uit de kerker te leiden, uit de gevangenis wie in duisternis gezeten zijn.”

Pakket

In het Micha Zondagpakket komen preekschetsen, liederen, kinder- en tienerprogramma’s. Het materiaal is vanaf begin juli gratis via www.michazondag.nl te downloaden.

Iedere gemeente kan een eigen invulling geven aan Micha Zondag. In 2014 is gekozen voor zondag 19 oktober. Maar de organisatoren geven aan dat Micha Zondag op iedere willekeurige datum van het jaar te vieren is.

Micha Nederland

Micha Nederland verbindt verschillende christelijke Nederlandse organisaties en kerken. Uitgangspunt voor de activiteiten is Micha 6 vers 8: “Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.”

Andere activiteiten van Micha Nederland zijn: de Micha Cursus, Basic, Micha Young, lobby en een meerjarig onderzoek onder de noemer Micha Monitor.

Jacolien Viveen
© Henk-Jan Oudenampsen
12-05-2014
Samenleving
https://www.michanederland.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies