Minister Ploumen bezoekt Wees Eerlijk Event

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is op donderdag 5 juni aanwezig bij het landelijke Wees Eerlijk Jongerenevenement in Bunschoten.

De minister zet zich actief in voor een rechtvaardiger behandeling van de arbeiders in de kledingindustrie in landen als Bangladesh en Pakistan. Zij ontmoet tijdens het event driehonderd jongeren van vmbo-scholen uit heel Nederland, die zich net als de minister willen inzetten voor een eerlijker wereld.

De jongeren maken deel uit van de jongerencampagne Wees Eerlijk. Deze scholencampagne, opgezet door de ontwikkelingsorganisaties Woord en Daad en ZOA, heeft tot doel jongeren in beweging te krijgen voor een eerlijker wereld en hun omgeving daarbij te betrekken.

Het stimuleren van bewust omgaan met kleding en het wijzen op eerlijke kleding, is een van de hoofddoelen van de campagne. Andere thema’s van de campagne zijn klimaatverandering en oneerlijke voedselverdeling.

Spandoek

Tijdens het Wees Eerlijk Event schrijft de minister haar persoonlijke wens, droom of gedachte over een eerlijke kledingindustrie op een afgedankt stuk kleding. De driehonderd statements van de deelnemers van het event worden tijdens de dag verzameld en gecombineerd tot één groot spandoek/statement, dat aan het eind van de dag wordt gepresenteerd. Hiermee wordt de kleding op een waardevolle manier hergebruikt.

De minister en de jongeren van Wees Eerlijk geven met de actie een belangrijk signaal af: textiel is geen wegwerpproduct maar is van waarde, en verdient het om als zodanig behandeld te worden. Net als de mensen die de kleding maken.

Veel consumenten zijn nog steeds niet op de hoogte van de soms erbarmelijke omstandigheden waaronder werknemers in veelal Aziatische landen de kleding voor de Nederlandse markt produceren.

Na haar ‘statement op textiel’ gaat de minister met de jongeren in gesprek, om hen te motiveren zich in te zetten voor een eerlijker kledingindustrie.

Het Wees Eerlijk Event biedt voor de 300 deelnemers in de leeftijd 14-16 jaar een afwisselend programma met verrassende sprekers, praktische workshops en inhoudelijke weetjes, allemaal met een link naar de hoofdthema’s van Wees Eerlijk.

Wees Eerlijk is een campagne, georganiseerd door ZOA en Stichting Woord en Daad, met als doel vmbo-jongeren in beweging te brengen voor een eerlijker wereld, en hen zelf met eerlijke levensstijl aan de slag te laten gaan.

Een van de hoofdthema’s van de campagne is eerlijke kleding, een thema waar ook minister Ploumen zich uitdrukkelijk voor inzet. De andere hoofdthema’s van Wees Eerlijk zijn klimaatverandering en oneerlijke voedselverdeling.

Het Wees Eerlijk Event van 5 juni vormt de officiële afsluiting van de Wees Eerlijk-campagne.

Aldwin Geluk
Rijksoverheid
02-06-2014
Jongeren
https://www.weeseerlijk.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies