De verovering van de Iraakse stad Mosul door fundamentalistische ISIS strijders leidt tot een massaal vertrek van christenen in de stad. Dat meldt Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.
Mosul kent een omvangrijke christelijke gemeenschap, die de afgelopen jaren al fors onder druk stond door bedreigingen, moord en ontvoeringen. Lokale christenen vrezen dat de inname van Mosul het vertrek van de laatste nog aanwezige christenen in de stad markeert.
Sinds de inname van Mosul door de fundamentalistisch-islamitische groepering ISIS is een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen. Meer dan 150.000 van de 1,8 miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen. Onder hen zijn ook vele christenen: bronnen van Open Doors spreken van minstens duizend gezinnen die hun stad in allerijl hebben verlaten. Zij waren de laatste van een grote groep christenen die het gebied sinds de val van Sadam Hoessein in 2003 ontvluchten.
Christenen in de Iraakse provincie Nineve vrezen voor de toekomst van de eeuwenoude christelijke minderheid in de regio. “Als dit zo doorgaat, zal er in Mosul heel snel geen christen meer over zijn”, aldus een hulpverlener ter plaatse. “Dit zou wel eens de laatste uittocht van christenen kunnen zijn.” De weinige christenen die nog in Mosul achtergebleven zijn, vrezen voor hun veiligheid. “Er zijn maar twee families achtergebleven in deze christelijke wijk”, zegt een Mosulse christen. “Alle andere gezinnen wisten te ontvluchten. Ik wist mijn vrouw en kinderen uit Mosul weg te krijgen, maar nu kan ik mijn huis niet meer veilig verlaten.”
Veel christenen vluchten naar de Koerdische autonome regio, enkele tientallen kilometers ten noorden van Mosul. Zij vinden onderdak in kloosters en bij Assyrische christenen. Zeker 200 gezinnen bevinden zich momenteel in het Mar Mattai Klooster. Het dorpje Al Kosh biedt onderdak aan vele tientallen gezinnen. De kleine gemeenschappen zijn nauwelijks in staat de vluchtelingen op de vangen. Zo is er een tekort aan matrassen en dekens. Veel vluchtelingen vertrokken in allerijl en hebben nauwelijks bezittingen mee kunnen nemen. Sommige vluchtelingen werden gedwongen hun auto’s achter te laten bij controleposten, en moesten vele uren lopen om veilig gebied te bereiken.
Veel christenen proberen grotere steden als Dohuk en Erbil te bereiken. Deze steden herbergen ook veel Syrische christenen, die eveneens op de vlucht zijn geslagen voor het schrikbewind van ISIS in diverse Syrische regio’s. “We vrezen voor onze veiligheid”, zegt een Syrische vluchtelinge in Erbil. “Veel ISIS-strijders komen net als wij uit Syrië. Ik hoop dat we snel in staat zijn de regio te verlaten.”
Islamitische strijders hebben niet alleen Mosul zelf veroverd: contacten van Open Doors ter plaatse vertellen dat ook dorpen die overwegend door christenen bewoond worden, in handen van ISIS zijn gevallen. Iraakse bewakers zouden het christelijke stadje Qara Kosh hebben verlaten toen troepen van ISIS in zicht kwamen. De militanten zouden zich inmiddels ook meester hebben gemaakt van het nabijgelegen Behnamklooster.
Mosul, de hoofstad van de Iraakse provincie Nineve, heeft zeer oude joods-christelijke wortels. Mosul herbergt het graf van de profeet Jona, en in het nabijgelegen Al Kosh leefde de profeet Nahum.
Open Doors
© Henk-Jan Oudenampsen
12-06-2014
Buitenland
https://www.opendoors.nl