Wat was het beste theologische boek? Wie wordt theoloog van het jaar? 21 juni 2014 vindt vanaf 20 uur de vierde editie van de Nacht van de Theologie plaats in Amsterdam. In de voormalige schuilkerk De Rode Hoed zal dit feest voor theologen gevierd worden.
De vierde editie is vernieuwd, verbeterd en vooral verbreed. Dit jaar geen gala-diner voor beroepstheologen maar een avondvullend programma voor iedereen met dansvloer na afloop. Dus ook niet-theologen, theologen in wording, lekentheologen en anti-theologen zijn van harte welkom.
De Nacht van de Theologie wil theologen inspireren bij hun werk:
– door zichtbaar te maken dat theologen in het publieke debat een rol hebben te vervullen.
– door gezichtsbepalende theologen van verschillende kerkelijke signatuur en achtergrond met elkaar in contact te brengen.
– door het gesprek over actuele thema’s in het publieke debat tussen theologen te stimuleren.
– door prijzen toe te kennen aan theologen op verschillende gebieden.
Participatiesamenleving
De toekomst laat ons geen keuze. We hebben de plicht om te delen. In de troonrede van 2014 zei de koning dat we moesten participeren. Even laaide een discussie op over de “participatiesamenleving” maar daarna werd het stil hierover. Dat wil zeggen de oproep kwam ter sprake in talkshows of in het politieke debat maar het echte denkwerk bleef uit. Dat gaan de theologen veranderen. Kritisch, authentiek en diep. Als er een beroepsgroep is in Nederland die over de denkkracht beschikt om de participatiegedachte handen en voeten te geven, zijn het wel theologen. Theologie legt de ultieme verbanden. Naastenliefde is één van de hoofdthema’s van de christelijke religie. Als ze het slim spelen kunnen theologen de behoefte aan ervaren en beleven die leidend is in onze cultuur op een hoger plan brengen. “Wat raakt mij?” en “wat drijft mij?” als levensbeschouwelijke one-liners zijn namelijk niet crisisbestendig. “wat raakt me in de ander?” en “wat drijft me naar de ander?” wenken aan de horizon van de langste dag van het jaar. Vraag is wel: hoe kan de theologie het maatschappelijk debat over dit thema verrijken, zonder dienstmaagd van de politiek te worden?
Wie naar de Nacht van de Theologie 2014 komt heeft na afloop voldoende bagage in handen om de inhoudelijke diepte en de levensbeschouwelijke reikwijdte van “de participatiesamenleving” op waarde te kunnen schatten.
Waar? De vierde Nacht van de Theologie vindt vanaf 20 uur plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. De Rode Hoed was een van de eerste schuilkerken in Nederland. Tot halverwege de twintigste eeuw was dit de kerk van de Amsterdamse remonstrantse gemeente. Later werd het een debatcentrum. Deze plaats kenmerkt zich door een geschiedenis van mix van gedoog- en debatcultuur. Bij uitstek de plaats waar theologie tot bloei kan komen.
Voor wie? Voor het eerst is de Nacht van de Theologie voor iedereen. Verzeker jezelf daarom van een plaats bij de vierde editie van deze zinderende midzomernacht! Voor de prijs hoef je het dit jaar niet te laten. Toegang bedraagt €25,-
Programma
De Nacht van de Theologie is dit keer een wervelende voorstelling waar debat, muziek en de prijsuitreikingen deel van uitmaken. Theologen van diverse pluimage gaan het gesprek aan met elkaar. Laat je in vervoering brengen door de theologie. Dat is het uitgangspunt bij dit programma.
Presentatie is dit jaar in handen van Elsbeth Gruteke. Zij studeerde geschiedenis maar is nu in de laatste fase van de master Gemeentepredikant aan de PThU. Ze presenteerde voor de EO (onder andere Dit is de Dag op radio 1) en werkte ook als redacteur-buitenland voor de NOS. Daarnaast presenteerde ze een aantal programma’s op Radio 4 en Radio 5. Momenteel presenteert Elsbeth op Radio 5 het interview programma Onderweg met gasten op het snijvlak van geloof en samenleving. Elsbeth was als gast aanwezig bij de eerste edities van de Nacht van de Theologie; Ze was lid van de jury voor de Theologie Podiumprijs in 2012. Vorig jaar werkte ze achter de schermen mee bij de organisatie. Dit jaar leidt Elsbeth Gruteke op het podium de theologie naar de kortste nacht.
Muziek
The Piano Toppers De beste piano entertainers van Nederland worden samengebracht met de beste drummers en saxofonisten uit het vak. Dit alles in solo maar ook als dualling piano’s setting. Tijdens de Avond verzorgt deze Band de muziek. Na afloop wordt het podium een dansvloer en wie wil kan nog even swingen.
Floortje liet tijdens The Voice of Holland alle coaches hun stoelen omdraaien met het auditienummer ‘Alone Again’. Uiteindelijk is het coach Roel van Velzen geworden die de talentvolle zangeres aan zijn team toe mag voegen, tot grote ergernis van Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Nick en Simon. Floortje werd tweede bij Idols 3 en bracht daarna een aantal singles en een album uit. Daarna stond zij in de musical ‘We will Rock You’ met onder meer Charly Luske. Floortje Smit stond met zowel ‘Heavy Cross’ als ‘Alone’ enkele weken in de iTunes Download Top 100. De teksten van beide liedjes zijn theologisch gekleurd.
Timzingt is kleinkunstenaar en liedjescabaretier die zich begeeft in het schimmige gebieden waarin men nog gelovig is en behoorlijk ook. Zelf studeerde hij filosofie en natuurkunde. Het mag dus een godswonder heten dat hij nog iets met geloven heeft. Zijn geheim: de taal. Gewapend met piano, gitaar en ukelele bezingt hij de strijd om het verhaal, de liefde en het vrije Woord. Als amateur-theoloog heeft hij geen recht van spreken maar doet een duit in het zakje in de nacht van de theologie tijdens de serenade voor de winnaar. Timzingt heeft een avondvullend liedjescabaretprogramma en maakte onlangs een CD met zijn liedjes
Debatten
Reli-lab: Godsbeeld en participatie: Waartoe leidt jouw godsbeeld? Met:
Henk Leegte is doopsgezind predikant in Amsterdam. Het lukt Henk om dertigers en veertigers opnieuw bij de kerk te betrekken.
Luc Tanja is straatpastor in Amsterdam. Hij begeleidt verschillende projecten met Amsterdamse dak- en thuislozen.
Anne Westerduin Directeur uitgeversgroep Jongbloed, theoloog en bestuurslid Present Nederland, christelijke organisatie die vrijwilligerswerk stimuleert en organiseert.
Hilde Kieboom bekijkt het gesprek van drie Nederlandse theologen en geeft vervolgens commentaar. Hoe zit het met Godsbeelden en participatie is theoloog voorzitter van de St- Egidius Gemeenschap in Antwerpen. Ze is ere doctor van de Universiteit van de Utrecht.
Geschiedenis
In 2011 vond de eerste Nacht van de Theologie plaats in de Hermitage in Amsterdam: een feestelijk galadiner voor theologen. In 2012 werd het evenement op deze plaats herhaald. Er werden voor de tweede keer prijzen uitgereikt voor beste theoloog en voor het beste theologische boek. Daarnaast was er tijdens de diner een inhoudelijk programma rond een bepaald thema. Ook in 2013 werd voor dit format gekozen. Alleen de locatie veranderde. Dat werd de SS Rotterdam. Thema’s van de Nacht van de Theologie waren ‘Theologie gaat over alles’, ‘Vreemd vermogen’ met extra oeuvreprijs voor Huub Oosterhuis en ‘Stromend erfgoed’. In 2012 en 2013 verscheen ter gelegenheid van de Nacht van de Theologie een speciaal pamflet bij Uitgeverij Ten Have. (‘Red hen die geen verweer hebben’ in 2012 door Huub Oosterhuis en ‘Spelen met heilig vuur’ in 2013 door Ruard Ganzevoort). De presentatie van de Nacht werd steeds door een deelnemende organisatie verzorgd. Trouw/ Lodewijk Dros en Désanne van Brederode (2011), NCRV/Jacobine Geel (2012) en IKON/ Annemiek Schrijver (2013).
© Henk-Jan Oudenampsen
14-06-2014
Kerk
https://www.ikonrtv.nl/theologie/