Hulpverleners gebruiken innovatieve oplossingen voor de hulp aan meer dan één miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon. De internationale hulporganisatie Medair is één van de tientallen organisaties die hulp biedt aan vluchtelingen in de informele kampen in Libanon. In het hele land zijn 1.227 kampen ontstaan, daarom is afstemming tussen de hulporganisaties essentieel om te voorkomen dat er gaten vallen of overlap ontstaat in de hulpverlening.
Medair zet nieuwe technologie in om de onderlinge afstemming tussen de organisaties en de noodhulp in zijn geheel te verbeteren. “Ik zie met eigen ogen hoe technologie kan bijdragen aan vermindering van het leed en een organisatie effectiever kan laten werken. We zijn onze partners heel dankbaar voor hun ondersteuning. De kracht van deze technologie is een impuls voor ons programma,” zegt Rob Fielding, programmaondersteuner voor Onderdak, Technologie en Innovatie bij Medair.
Last Mile Mobile Solutions (LMMS)
Medair en World Vision maken gezamenlijk gebruik van een innovatieve mobiele applicatie die helpt bij het voorbereiden en uitvoeren van noodhulpdistributies voor Syrische vluchtelingen. Met deze applicatie, Last Mile Mobile Solutions (LMMS), kunnen medewerkers via tablets persoonsgegevens van vluchtelingen invoeren in een beveiligde database. Vervolgens krijgt elke vluchteling een identiteitskaart met foto en streepjescode, waardoor medewerkers van Medair vluchtelingen snel kunnen terugvinden en hulpgoederen kunnen uitdelen.
“Deze software is bedacht en ontwikkeld door World Vision International. We kunnen deze technologie gebruiken om kwetsbare mensen in de Syrische crisis op waardige wijze hulp te geven,” vertelt teamleider Technologie Jay Narhan van World Vision. “Bovendien stellen de systemen Medair in staat om efficiënter te werken.”
In kaart brengen met GIS
Medair leidt het verzamelen en beheren van gedetailleerde gegevens over de informele kampen in Libanon. We kunnen dit doen dankzij steun van de Europese Unie en de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. We brengen alle kampen in de Bekaa-vallei in kaart en trainen medewerkers van vijf andere hulporganisaties om de andere vier regio’s van Libanon in kaart te brengen. Het GIS-team van Medair scant maandelijks alle kampementen in de Bekaa-vallei en ontvangt gegevens van de andere kampen in het land.
Deze gegevens worden verzameld en geüpload naar een Google Earth-applicatie van UNHCR. UNHCR is verantwoordelijk voor de afstemming van de noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon. De andere noodhulporganisaties en UNHCR hebben toegang tot de gegevens en kaarten van de kampen, om daarmee de hulp te verbeteren en acties te volgen.
Voor de gegevensverzameling werkt Medair in Libanon samen met Esri Inc. Van dit Amerikaanse softwarebedrijf gebruiken we het ArcGIS-platform. ArcGIS maakt kaarttechnologie toegankelijk via een applicatie op mobiele apparaten. Medair heeft de ArcGIS-applicatie aangepast zodat medewerkers in mobiele teams scans van de Bekaa-vallei kunnen uitvoeren om de coördinaten van informele kampen en de mensen vast te leggen.
Inzicht en innovatie
Om de twee gegevensverzamelingen (LMMS en GIS) maximaal te benutten, bouwt Qlik in samenwerking met Alyotech ME, een internationale partner die in het Midden-Oosten actief is vanuit Libanon, op basis van QlikView een applicatie waarmee de gegevens gecombineerd en geanalyseerd kunnen worden.
QlikView
“Medair is op bijzondere wijze bezig voor de Syrische vluchtelingen. We zijn er trots op dat QlikView ingezet wordt om losse locatiegegevens te integreren zodat de hulporganisatie een beter overzicht krijgt van de kampen,” aldus Peter McQuade, vice president Corporate Social Responsibility van Qlik. “Zo kunnen ze hun werk stroomlijnen en op de juiste plaatsen richten, waardoor de meest kwetsbare mensen zo effectief mogelijk geholpen worden.”
Medair blijft technologische componenten binnen de programma’s ontwikkelen, laat Rob Fielding weten: “We willen technologie en innovatie blijven gebruiken om het lijden te verzachten en zo veel mogelijk menselijke nood te verlichten.”
Het GIS-project van Medair wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning van het DG Humanitaire hulp en civiele bescherming van de Europese Commissie en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.
Medair
© Medair / Megan Fraga
12-07-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org