Ter dood veroordeelde Meriam Ibrahim veilig in Rome

De Sudanese vrouw Meriam Ibrahim, die ter dood werd veroordeeld vanwege afvalligheid van de islam heeft Sudan eindelijk kunnen verlaten. Vorige week kwam ze veilig aan in Rome.

Ibrahim zat sinds februari in de cel, samen met haar zoontje van 2 en hoogzwanger van haar tweede kindje. Het meisje werd op 27 mei onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis geboren. De kinderen mochten niet naar hun vader, omdat die geen moslim is.

Afvalligheid van islam

De 27-jarige Ibrahim was veroordeeld tot de doodstraf vanwege afvalligheid van de islam. Ook kreeg zij een straf van honderd zweepslagen opgelegd, omdat ze als geboren moslim met een christelijke man is getrouwd. Een rechtbank in Khartoum veegde het doodvonnis eerder deze week van tafel. De vrouw kwam vrij en werd overgebracht naar een geheime locatie.

Italië

Op donderdag 24 juli kwamen ze om 9 uur ’s morgens aan op een vliegveld in Italië. De Italiaanse krant La Repubblica plaatste foto’s van de aankomst. De Italiaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken was er ook bij; hij heeft zich steeds ingezet voor Meriam. Meriam werd in mei veroordeeld tot zweepslagen en de doodstraf vanwege overspel en afvalligheid. De straf werd uiteindelijk herroepen, maar het duurde erg lang voordat het gezin toestemming kreeg om Soedan te verlaten. Nu ze in Italië zijn, is het gevaar voor hen eindelijk geweken.

Brievencampagne

Vijf christelijke Nederlandse organisaties startten begin juni een brievencampagne om de ter dood veroordeelde Ibrahim een hart onder de riem te steken. Samen met Jubilee Campaign lanceerden de ChristenUnie, SDOK, Open Doors en Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de website www.schrijfmeriam.nl. Hier konden mensen een voorbeeldbrief downloaden om die vervolgens naar Ibrahim in te sturen. Vele mensen gaven aan deze oproep gehoor.

ChristenUnie

De ChristenUnie heeft zich de laatste maanden voortdurend ingezet voor haar vrijlating. Kamerlid Joël Voordewind:

“Ik ben blij en dankbaar dat ze na veel internationale druk eindelijk is vrijgekomen. Ik hoop ook dat dit een voorbode is van meer godsdienstvrijheid in Sudan, ook voor onze andere broeders en zusters die daar hun leven proberen op te bouwen. Ook voor hen blijven we bidden en ons inzetten, zodat ze hun geloof in vrijheid kunnen beleven. Ik hoop ook dat Sudan de vrijheid respecteert om van geloof te kunnen veranderen, iets wat de eigen grondwet ook voorstelt.”

Christenunie, Open Doorns, HVC, SDOK
schrijfmeriam.nl
28-07-2014
Kerk
https://www.schrijfmeriam.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies