Op zondagmiddag 3 augustus om 15.00 werd er door de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Enschede een manifestatie gehouden om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van christenen in Syrië en Irak. Er waren ruim vierduizend mensen aanwezig om hun steun te betuigen.
Strijders van de terreurbeweging ISIS (nu IS) markeerden de huizen van christenen in Mosul (Irak) met de Arabische letter N. Dat is de beginletter van nasrani, de naam waarmee moslims christenen aanduiden. Christenen in Mosul werden voor de keuze gesteld zich te bekeren tot de islam, extra belasting te betalen (waartoe ze niet in staat zijn) of de dood. En bijna alle christenen zijn daar nu weggevlucht.
Jodenster toen = N nu
Er waren tussen de vier- en vijfduizend mensen aanwezig om hun steun te betuigen. Op spandoeken tijdens de manifestie stond o.a.: ‘De jodenster toen = N nu’ De woordvoerder van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap verklaarde dat er parallellen zijn tussen de situatie van de Joden in de WOII en de christenen in het Midden-Oosten nu.
Sprekers
Verschillende sprekers kregen het woord. De loco-burgemeester van Enschede, dhr. Hatenboer, hield een pleidooi voor de democratie, en scheiding tussen kerk en staat.
Bisschop Polycarpus van de Syrisch-orthodoxe Kerk noemde dat de christenen veel hebben bijgedragen aan de cultuur in het Midden-Oosten: ‘Het Midden-Oosten zonder christenen is geen Midden-Oosten.’ Verder sprak hij over God als ‘de bron van vergeving en verzoening’.
Daarna was het woord aan Pieter Omzigt van het CDA. Hij sprak er o.a. zijn afkeuring over uit dat de politiek het verzoek om door de VN onderzoek te laten doen naar de christenvervolging, afwijst, terwijl er wel onderzoek gedaan wordt naar Sinterklaas en Zwarte Piet. Hij wil zich na het reces opnieuw inzetten voor een internationaal onderzoek door de VN.
De heer Van der Kamp, secretaris van de Raad van Kerken, noemde dat een verhuizing hoog scoort in de toptien van stressvolle gebeurtenissen. En hoeveel te meer zal dat zo zijn als het gaat om verdreven worden. Hij deed een oproep om in Nederland ruimhartiger om te gaan met de regels voor vluchtelingen.
Opperrabbijn Jacobs was ‘niet gekomen om te refereren aan Gaza/Israël. Ook niet om te refereren aan het antisemitisme dat opkomt. Evenmin om zijn verbazing uit te spreken dat zo’n kleine gemeenschap de straat op gaat vanwege vervolging, terwijl grote kerkelijke gemeenschappen zich niet laten horen’, maar hij was gekomen ‘om solidariteit te betuigen’.
Tussen de toespraakjes door waren er spreekkoren:
Vrijheid voor de christenen!
Stop de genocide op christenen!
Stop ISIS!
Na de steunbetuiging van opperrabbijn Jacobs klonk het spreekkoor:
Stop de rassenhaat!
Stop ISIS!
Stille tocht en kerkdienst
Hierna werd een korte stille tocht gehouden door de winkelstraten van Enschede, naar de Jacobuskerk. Hier volgde een dienst van de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Het eerste deel was een vesperdienst in het Oud-Aramees. Er werd veel in beurtzang gezongen door een groep mannen en een groep vrouwen. Daarna volgde een gedeelte in het Nederlands, waarbij zeven jongeren elk een gebed voorlazen over alle verschrikkelijke dingen die er gebeuren en waarin God gevraagd werd om hulp en kracht en ook om trouw te blijven en Christus na te volgen.
Een spreker van het Syrisch-orthodoxe jongerenplatform hield een toespraak over de vraag waar God in dit alles is, en over vergeving. Enkele uitspraken uit deze toespraak: ‘Iemand je linkerwang toekeren als hij je op de rechterwang slaat, en hem ook je jas geven als hij je hemd wil, is geen oproep tot passiviteit, maar tot een innerlijke houding.’ ‘Het leven van de opgestane Heer moet ons inspireren.’ De dienst werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het ‘Onze Vader’ in het Oud-Aramees.
Redactie christelijknieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
03-08-2014