Opening expositie Palestina-Israël-conflict

Een expositie die een conflict in beeld brengt – en vooral hoopvolle signalen laat zien: dat is de tentoonstelling ‘Stad op de berg’ met panelen met tekst en beeld over 7 Palestijnse christenen die wonen in Palestina en Israël.

In kerkcentrum De Ark in Hoofddorp gaat dinsdag 16 september een actuele expositie van Kerk in Actie van start. Het actuele zit hem in het thema: de tentoonstelling brengt zeven verhalen van Palestijnse christenen in beeld. Jong en oud, wonend in Israël of in de Palestijnse gebieden, vertellen over hun leven als Palestijnse christen in de Israëlische of Palestijnse samenleving.

Weinig mensen weten dat een klein deel van de Palestijnen christen is, deels behorend tot de zeer oude kerken die in dat oude gebied bestaan. Hoe doen ze dat, christen zijn, in een tijd waarin Israël en Palestina lijden onder een groot conflict? Een van de bekendste verhalen is dat van Daoud Nassar, een boer uit de omgeving van Bethlehem, die in maart 2013 op bezoek was in Hoofddorp. Vanuit zijn christelijke geloofsovertuiging zet Nassar zich met zijn familie op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto ‘Wij weigeren een vijand te zijn’. Op hun terrein hebben ze de Tent of Nations opgericht, een plek van verzoening tussen Israëli’s en Palestijnen. Dit voorjaar kwam Nassar in het nieuws, omdat het Israëlische leger een groot stuk van zijn boomgaard had ‘weggebulldozerd’. De familie Nassar is inmiddels druk bezig met plannen voor herbeplanting.

De tentoonstelling bestaat uit zeven panelen, waarop de verhalen beschreven staan. Ze zijn geïllustreerd door Linda Zwart. Ze werkt hoofdzakelijk met inkt, zwarte fineliner, aquarelverf en potlood. Het historische karakter in de illustraties van Zwart wordt benadrukt door het bewerken van het papier met koffie. Zwart (1990) studeerde aan de kunstacademie in Breda en rondde daar in 2012 de opleiding Illustratie af.

Bij de opening van 16 september (vanaf 20.00 uur) is iedereen welkom. Margriet Westers vertelt over haar ervaringen met Palestijnse christenen. Zij werkt voor Kerk in Actie aan uitwisseling tussen Nederlandse en Palestijnse christenen.

De Utrechtse ud-speler Nizar Rohana zorgt voor muziek uit de Palestijnse regio.

De tentoonstelling kan daarna dinsdag 23 sept. tussen 13.30 en 16.00 uur, op zondag 21 en 28 sept. rond de kerkdienst van 10.30 uur en op afspraak, cultuurindeark@gmail.com, bezichtigd worden.

Vanaf 29 september gaat de tentoonstelling op toernee door Nederlandse kerken onder auspiciën van Kerk in Actie van de PKN.

© Henk-Jan Oudenampsen
11-09-2014
Buitenland
https://www.pghoofddorp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies