INNOV8: conferentie voor jeugdwerkers binnen kerken

Op 25 en 26 november 2014 is er in Ede een conferentie voor professionele jeugdwerkers binnen kerken, christelijke organisaties en in een missionaire context, georganiseerd door EA-EZA*. De conferentie is een activiteit van het netwerk INNOV8 en biedt kinder- en jongerenwerkers de mogelijkheid om kennis, ervaring en ideeën uit te wisselen.

Godsdienstpedagoog Jos de Kock (PThU) zal in het plenaire programma de jeugdwerkers meenemen in de vraag: Waar is God eigenlijk in ons jeugdwerk? Jos de Kock is als universitair docent en onderzoeker (Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur) verbonden aan de PThU en hoofdredacteur van Journal of Youth & Theology.

“Christelijk of kerkelijk jeugdwerk draait om kinderen en jongeren. En het draait om God. Jeugdwerk is erop gericht dat kinderen God leren kennen en dat jongeren meer van God gaan ontdekken in hun leven. En de grote bron in het werk van (professionele) jeugdwerkers is God zelf. Maar waar is God eigenlijk in ons jeugdwerk? Waar is God in de kritische succesfactoren, in de succesverhalen, maar ook in de experimenten, in de tegenvallers en in de mislukkingen? Deze bijdrage is niet een opsomming van succesfactoren maar is een zoektocht naar God. Waar is God in de chemie van jeugdwerk?”

Tijdens deze vierde conferentie spreekt Jan Hoogland (bijzonder hoogleraar aan de UT) over de impact van veranderingen in de participatiesamenleving voor jeugdwerk. Vanuit het Europese jeugdnetwerk is Evi Rodemann aanwezig. Daarnaast zijn er twee workshopsrondes waarin onder meer Deodaat Boer (Navigators), Corjan Matsinger (YfC), lokale jeugdwerkers Paul Smit en Hans en Erna Luttik, Ronnie Zuidam (JOP), Tirza Roor (Navigators) en Fieke Bijnagte (sAmen leren geloven) een bijdrage leveren. Nieuw tijdens deze conferentie is het waarderend onderzoek dat de deelnemers met elkaar zullen doen aan de hand van veertien thema’s*. Doel is te komen tot een analyse van het jeugdwerk anno nu en te ontdekken wat trends en kritische succesfactoren zijn.

INNOV8 startte in 2008, op advies van de werkgroep Jeugd van de EA, met een succesvolle conferentie. Inmiddels zijn ruim driehonderd professionele jeugdwerkers bij het netwerk betrokken. Om het jaar is er een conferentie. Tussentijds zijn er INNOV8-ontmoetingen en een zeer levendige Facebookgroep.

De INNOV8-projectgroep bestaat uit: Jakob Stolk (JOP), Sabine van der Heijden (CHE), Ruud Bouman (Youth for Christ), Paul Smit (lokale senior jeugdwerker), Michel Koekkoek (lokale junior jeugdwerker), Gwenda Visscher (kinderkwartier) onder leiding van Vincenza La Porta (EA-EZA).

Kerkelijk werkers binnen de PKN krijgen bij deelname 0,5 Permanente Educatie-punt. Meer informatie over het programma, de kosten en aanmelding op www.innov8.nu

Vincenza La Porta
© Henk-Jan Oudenampsen
20-09-2014
Jongeren
https://www.innov8.nu

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies