Ebola-uitbraak vraagt grootschalige aanpak

Het ebola-virus is nog niet gestopt. Zes maanden na de uitbraak van de ebola-epidemie telt het Rode Kruis 7.963 ziektegevallen en 3.726 doden. De noodhulporganisatie heeft dringend meer middelen nodig voor de uitroei van het virus.

Rode Kruis-hulpverleners en speciaal getrainde vrijwilligers werken in de moeilijkste gebieden aan de bestrijding van de ebola-epidemie. Op dit moment is het Rode Kruis in 14 landen actief. In Guinee, Sierra Leone, Liberia, de drie landen waar de uitbraak het meest hevig is, probeert het Rode Kruis met man en macht de verdere verspreiding van het virus te doorbreken. In de Democratische Republiek Congo gaat het om de bestrijding van een geïsoleerde uitbraak van ebola. In de omringende landen werkt het Rode Kruis aan preventie.

Besmettingshaard

De veilige berging van overleden ebola-patiënten, die een gevaarlijke besmettingshaard vormen, heeft alle aandacht in de besmette gebieden. Speciaal getrainde vrijwilligersteams van het Rode Kruis hebben in de getroffen gemeenschappen al meer dan 2.660 lichamen veilig kunnen begraven.

Opsporing en isolering van ebola-patiënten

Ook de opsporing van personen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten en de bevordering van de gezondheid in de gemeenschappen hebben de hoogste prioriteit. Bijna 35.500 mensen die in contact kwamen met een ebola-patiënt werden gedurende drie weken gemonitord. Zodoende konden nieuwe ziektegevallen snel geïdentificeerd, geïsoleerd en behandeld worden. Teams van Rode Kruis-vrijwilligers desinfecteerden al meer dan 16.000 huizen om het virus te doden en infecties te voorkomen op plaatsen waar ebola-patiënten woonden of verbleven.

Ebola-preventieprogramma

Om verspreiding in omringende landen te voorkomen gaan Rode Kruis-teams van deur tot deur om families voor te lichten. Ouderen en (religieuze en maatschappelijke) leiders in de gemeenschappen krijgen voorlichting over het belang van snelle opsporing en behandeling van slachtoffers. En over manieren om verder verspreiding van het virus te voorkomen. Met deze zogenaamde sociale mobilisatie heeft het Rode Kruis sinds de uitbraak in maart 2014 ruim 2,2 miljoen mensen met de juiste informatie over ebola weten te bereiken.

Training van vrijwilligers en hulpverleners

Het Rode Kruis trainde al 4200 vrijwilligers uit lokale gemeenschappen. Deze maand vinden twee trainingsmomenten over ebola plaats voor Rode Kruis-hulpverleners. Deze cursus is bedoeld om verpleegkundigen, artsen, paramedici en andere medewerkers voor te bereiden op het werk in een ebola-behandelcentrum. Een eerste cursus vond afgelopen maand al plaats.

Grootschalige aanpak

De alsmaar uitbreidende ebola-epidemie vereist echter een grootschaligere aanpak. Met name in Guinee, Liberia, Nigeria, Sierra Leone en Senegal is dringend hulp nodig. Het Rode Kruis heeft grote behoefte aan meer middelen, meer mankracht en meer geld om de epidemie in de getroffen landen te keren en uitbreiding van de epidemie naar buurlanden te voorkomen.

Rode Kruis
© Victor Lacken / IFRC
09-10-2014
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies