Vier jaar geleden vloog een team van Medair naar de bosrijke regio Ango in het noordoosten van D.R. Congo. Daar zaten duizenden gezinnen die dakloos waren geworden door gewelddadige aanvallen van gewapende milities. Veel gezinnen leefden in de plaats Ango. Daar leden de inwoners onder een gebrek aan gezondheidszorg, veilig water en voedsel.
Deze mensen hadden tot dan toe vrijwel geen noodhulp gekregen, niet omdat het niet dringend was, maar omdat ze zo moeilijk bereikbaar waren.
“Wat ons direct opviel toen we in Ango kwamen, was dat de klinieken helemaal verlaten waren en er zelfs geen basismaterialen voor gezondheidszorg aanwezig waren,” zegt Dona, Medair-coördinator van een team van medische leidinggevenden.
In ons eerste jaar in Ango hebben we zes plaatselijke klinieken voorzien van medicijnen en hebben we meer dan 37.000 mensen gratis gezondheidszorg gegeven.
“Voordat zij ons gingen helpen, gebruikten we traditionele medicijnen,” vertelt Jean-Pierre Abakazige. “Soms werden we weer beter, maar veel mensen stierven toch, zeker kinderen.”
Van 2011 tot 2014 heeft Medair zich gericht op verbetering van de gezondheid van moeders en kinderen in Ango. Ook hebben we malaria, longontsteking, diarree en sexueel overdraagbare infecties bestreden. Verder hebben we vaccinatiecampagnes en acties bij uitbraken van ziekten ondernomen en hebben we gezondheidscentra voorzien van de noodzakelijke uitrusting en voorraden.
Maar het belangrijkste onderdeel van het programma was de uitvoerige training en begeleiding van de kliniekmedewerkers. Dat deden we op de werkplek, waardoor er meer medewerkers deelnamen.
“Een groot deel van de medewerkers in de centra was niet opgeleid. Daarom hebben we veel mensen getraind en ze hebben er veel van opgepikt,” zegt Dona. “Voordat we in actie kwamen, was het sterftecijfer heel hoog. We hebben een drastische daling van het aantal sterfgevallen gezien.”
Martin, een verpleger in de kliniek Mbibili, is dankbaar voor de hulp van Medair. “We kregen medicijnen die we eerder niet hadden, training die we nooit kregen en andere materialen, zoals bedden. De begeleidingsbezoeken waren heel goed. Daardoor konden we elke maand verbeteringen doorvoeren in behandeling en management. Dit soort begeleiding kregen we nooit.”
De inzet van Medair vond niet alleen binnen de klinieken plaats, maar bestond ook uit gezondheidsvoorlichting onder de mensen. Zo leerden we moeders wanneer ze hun kinderen naar de kliniek moeten brengen en dat prenatale zorg belangrijk is.
In 2013 en 2014 heeft Medair gezondheidsklinieken in Ango ondersteund, waardoor 75.352 van het totaal aantal inwoners van 137.696 zorg hebben gekregen.
“Medair kijkt altijd naar noodsituaties waar nog niemand hulp biedt,” aldus Dona. “In dit gebied leken de mensen vergeten. Medair heeft een humanitair hart en betrekt de plaatselijke bevolking bij het werk, zodat ze meewerken aan de hulp in hun eigen gemeenschappen.”
Nu in Ango deze prachtige resultaten behaald zijn, heeft Medair de gezondheidszorg in de regio overgedragen aan de opgeleide medewerkers en de verbeterde klinieken.
“Medair was één van de eerste hulporganisaties in het gebied en is er als één van de laatste weer weggegaan,” vertelt Dona. “Medair zet zich echt in om de meest kwetsbaren te helpen op plekken waar anderen niet komen of blijven.”
Door deze uitzonderlijke interventie in één van de meest afgelegen hoeken van D.R. Congo heeft Medair deze en de volgende generatie gezondheid en hoop gegeven. Of zoals een vrouw bij de kliniek in Mbibili zegt: “Nu weten we dat we hier hulp kunnen krijgen en veilig kunnen bevallen. We zijn niet bang.”
Medair
Medair Phill Moore
23-10-2014
Hulpverlening
https://www.medair.org