Meanderen

De laatste decennia is er veel zogenaamde nieuwe natuur aangelegd in Nederland. Bij veel van deze natuurontwikkelingsprojecten worden rivieren en beken teruggebracht in hun oorspronkelijke staat. Hierdoor vindt het water al kronkelend zijn weg door het landschap. Dit wordt vaak aangeduid met de term meanderen.

In de vorige eeuw zijn veel waterwegen in ons land gekanaliseerd. Dat was heel handig voor de scheepvaart en ook overtollig water kon op deze manier snel worden afgevoerd. Later kwam men tot de ontdekking dat deze ingrepen in de natuur niet enkel voordelen opleverden. Op verschillende plaatsen ging men er daarom toe over om het stroomgebied van rivieren en beken weer aan te passen.

Zoals er wordt ingegrepen in de natuur kan er ook invloed uitgeoefend worden op het denken en handelen van mensen. Je kunt hierbij denken aan de voormalige communistische landen in Oost-Europa en wat te denken van het huidige Noord-Korea. Mensen worden onophoudelijk van dezelfde (eenzijdige) informatie voorzien, waardoor hun denken als het ware gekanaliseerd wordt naar de wensen van de grote leider van het land.

Het bovenstaande is een extreem voorbeeld van het beïnvloeden van het denken van mensen, het wil echter niet zeggen dat het dichterbij niet voorkomt. Wellicht in minder sterke vorm, maar als we eens kijken naar kleine religieuze groeperingen met één invloedrijke leider? Het gedachtegoed van de leider kan heel het denken en handelen van de mensen om hem heen gaan bepalen en veel schade aanrichten.

Er is een manier van denken die het leven mensen ten goede verandert! Wanneer de Heilige Geest in het leven van mensen gaat werken, dan heeft dat gevolgen voor hun denken en handelen. Dat was al zo in de tijd dat de bijbel geschreven werd en vandaag is dat niet anders.

Ik kan me herinneren dat ik ooit een lezing over evangelisatie bijwoonde waar ik enorm getroffen werd door de gedrevenheid van de spreker. Na afloop sprak ik hem kort en ik vroeg hem hoe dat zo kwam en dat ik dat ook graag wilde hebben. Ik herinner me nog precies zijn korte antwoord: “vraag er maar om”. Die woorden waren op dat moment voldoende.

Zo werkt de Heilige Geest op bijzondere wijze en niet altijd volgens de geijkte kanalen.

Hij lijkt wellicht meer op een beek die al meanderend zijn weg door het landschap zoekt.

Laten we ons voor die Geest laten leiden, Hij wil ons in goede banen leiden.

Teksten om hierbij te lezen:

Handelingen 1 vers 8

Romeinen 5 vers 5

27-10-2014
187

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies