Kees-Jan Hooglander werkt voor ZOA aan de opstart van het programma in Noord-Irak, om precies te zijn, de Koerdische regio in Irak. Hij zegt op de site van ZOA: ‘Het is nog gewoon warm als ik op 20 oktober in Erbil aankom. Ik had me voorbereid op de winter, maar heb spijt dat ik geen bloezen met korte mouwen bij me heb…’
‘Toch is iedereen hier druk met ‘winterization’ een typisch woord wat door hulpverleners gebruikt wordt om de hulp te bieden aan vluchtelingen en ontheemden om de winter door te komen. Al puffend zoeken we onze weg naar de verschillende locaties waar deze vergaderingen worden gehouden (met taxichauffeurs die geen Engels spreken) en hebben we het over warme dekens uitdelen, kleren, schoenen, kachels, brandstof, maar ook over het isoleren van onafgebouwde huizen waar heel veel ontheemden hun intrek hebben genomen.
In Koerdistan ligt de stad Dahuk. We moeten een omweg maken vanuit Erbil, omdat de kortste route loopt door IS-gebied en niet toegankelijk is. Zo dichtbij zit IS dus. Toch is Dahuk behoorlijk veilig en hebben veel Yazidi’s, christenen en Arabieren de toevlucht genomen tot Koerdistan. Velen moesten teleurgesteld terugkeren, toen ze probeerden de Turkse grens over te steken. Veel van de Yazidi’s hebben vastgezeten op het Sinjar gebergte en dreigden te sterven van honger, toen ze helemaal door de IS omsingeld waren. Met behulp van de Amerkanen zijn ze bevrijd en via Syrie naar Noord Koerdistan getrokken. De grootste groep ontheemden zit nu in de provincie Dahuk, vandaar dat hier ook de grootste concentratie hulporganisaties zit. Het werk is haast niet te overzien en overal wordt gevraagd om meer capaciteit.
Dit kleine dorp, 20 minuten van Dahuk ligt tegen de berghelling aan. Er wonen hier veel christenen en er zijn heel veel Yazidi’s neergestreken. De reden is, dat in Seje bijna de helft van de huizen onafgebouwd zijn achtergelaten. Dit heeft te maken met een regeling die de overheid bood om een huis te bouwen en als je dat met eigen geld voor de helft had afgebouwd, kwam je in aanmerking voor een lening (zonder rente) om het verder af te bouwen. Deze regeling is echter ingetrokken begin 2014, omdat de Koerdische regio hun aandeel van het nationale budget niet meer kreeg vanuit Baghdad. Vanwege de dreiging van IS en geldgebrek trokken veel eigenaars weg, soms naar het buitenland. In deze crisis zijn dus heel veel Yazidi’s in deze onafgebouwde huizen getrokken om onderdak te krijgen. We zijn nu bezig om deze huizen zoveel mogelijk winddicht te maken door plastic voor ramen en deuren te spannen en we willen binnenkort kachels met brandstof en warme kleren uitdelen.
Kees-Jan Hooglander voor ZOA
ZOA
08-11-2014
Hulpverlening
https://www.zoa.nl