Hoe ziet de kerk er in 2025 uit? Hoe gaan we op weg naar de kerk van de toekomst? Welke uitdagingen komen er op de kerk af? Over dit soort vragen heeft de generale synode op vrijdagavond nagedacht.
In een korte notitie schetst scriba Arjan Plaisier de essentie van dit vraagstuk: “Wanneer we ons bezighouden met de kerk op weg naar 2025 zullen we ons moeten realiseren dat de kerk niet een project van ons is. De kerk is van de Heer. Van ons wordt gevraagd oog te hebben voor de weg die de Geest met ons gaat. Als wij nadenken over de kerk op weg naar 2025 gaat het niet om het leggen van een organisatorische puzzel. Het gaat om de inhoud: kerk als geloofsgemeenschap in Jezus’ naam.”
De notitie pleit dan ook voor een beweging ‘back to the basics’. Tijden van crisis en krimp vragen om een terugkeer naar de kern van geloof en kerk. “De uitdaging om kerk te zijn in naam van Christus, als geloofwaardige getuige van het evangelie. Maar ook de uitdaging om de inrichting van onze kerk ‘lichter’ te maken, meer betrokken op de essentie van het geloof en kerk-zijn. Ten slotte is er de uitdaging van een passende dienstverlening die vanuit de dienstenorganisatie wordt gegeven, die ook realistisch is, gezien de krimp van de middelen.”
Reactie synode
De synodeleden werd gevraagd om te reageren op de stelling dat ‘we als kerk (steeds) geroepen zijn om ‘back to basics’ te gaan’. Ook werd hen gevraagd welke knelpunten zijn in de huidige inrichting van de kerk zien. En waar zien zij de kansen en oplossingen. Dit werd in groepen besproken.
De stelling om ‘back to basics’ te gaan, werd breed herkend. De term riep echter ook de vraag op of het niet teveel klinkt als een hang naar het verleden. Ds. G. van den Pol (classis Rotterdam II): “De notie ‘Back to basics’ spreekt ons aan. Maar we zijn ook wel conservatief ingesteld. Een nieuwe weg inslaan is voor ons niet makkelijk. Een crisis is daarin wel heel behulpzaam“.
De groep namens wie ds. B. Boter (Classis Leiden) verwoordt het als volgt: “Back to basics kan ook klinken als terug naar vroeger. Moet het niet zijn ‘Wat is de kern’?” Als knelpunt noemt deze groep dat het ‘kerkelijk besef’ laag is. “Het gaat knellen in de classis. Er ontbreekt een middenlaag in de kerk. Namelijk de veertigers en vijftigers. Daarnaast wordt er ontzettend veel georganiseerd. Veel commissies, veel notities geschreven. Terwijl de betrokkenheid sterk is veranderd. Vroeger was de kerk in iemands leven verweven. Nu is het slechts een onderdeeltje in iemands leven. Naast de vele andere dingen die iemand doet.”
Vervolgtraject
Het onderwerp ‘Kerk naar 2025’ gaat ook besproken worden in gemeenten, classes en colleges. In de synodevergadering van april 2015 worden de uitkomsten van deze gesprekken gepresenteerd.
Daarnaast is er een voorstel is om een vademecum – een leidraad – te schrijven waarin de wijze van kerk-zijn op weg naar 2025 beschreven wordt. Ook komt er een beschrijving van het lichtere institutionele raamwerk in dit naslagwerk te staan. Een eerste schets van deze leidraad wordt ook op de synodevergadering van april 2015 verwacht.
In de synodevergadering van november 2015 wordt de definitieve versie van het vademecum gepresenteerd. Ook vindt er dan besluitvorming over dit onderwerp plaats.
PKN
PKN
16-11-2014
Kerk
https://www.pkn.nl