Kamerlid Joel Voordewind wil een fonds oprichten om organisaties te ondersteunen die zich inzetten voor de vrijheid van godsdienst. Met dit fonds kunnen Nederlandse ambassades lokale organisaties steunen.
Voordewind: ‘Bij verschillende werkbezoeken in conflictregio’s heb ik met eigen ogen kunnen zien dat lokale Ngo’s met relatief kleine bedragen een enorme impact kunnen hebben. Zij zijn vaak als eerste ter plekke om slachtoffers op te vangen, van juridische hulp te voorzien en soms zelfs in een zogenaamde safe house te plaatsen vanwege het aanhoudende gevaar. Hulp van de (lokale) overheid hoeven slachtoffers niet te verwachten, behalve dan – in sommige landen – intimidatie, discriminatie en zelfs vervolging.’
Vanavond tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken biedt Voordewind een petitie aan met 40.000 handtekeningen aan minister Koenders voor vrijlating van Asia Bibi. ‘Asia Bibi staat symbool voor de miljoenen mensen die op basis van hun geloof worden vervolgd. Wat de ChristenUnie-fractie betreft is het hoog tijd om de vrijheid van godsdienst weer tot speerpunt te maken binnen het buitenlandsbeleid van Nederland’, aldus de parlementariër.
In de petitie voor Asia Bibi wordt gepleit voor haar vrijlating van en bescherming tegen mogelijke aanvallen en wraakacties van extremistische moslims. Ook wordt opgeroepen om de blasfemiewetten in Pakistan, die talloze slachtoffers maken onder religieuze minderheden, moeten worden afgeschaft.
Veroordeeld
Asia Bibi, ook wel bekend als Aasiya Noreen, is een Pakistaanse christin die in 2009 werd gearresteerd na een ruzie met enkele moslimvrouwen. De vrouwen met wie Asia samenwerkte, weigerden water van haar aan te nemen, omdat ze als christen onrein zou zijn. Tijdens de discussie die daarop ontstond, werd Asia ervan beschuldigd dat ze de profeet Mohammed beledigd zou hebben. In november 2010 werd ze daarom door de rechtbank veroordeeld tot de dood door ophanging.
Asia is getrouwd met Ashiq Masih. Samen hebben ze vijf kinderen. Het gezin verblijft op een onderduikadres vanwege de talloze doodsbedreigingen die ze krijgen sinds hun vrouw en moeder werd veroordeeld. Twee vooraanstaande Pakistaanse politici, die zich hebben ingezet voor de vrijlating van Asia, zijn zelfs vermoord. Asia zelf zou in de gevangenis slecht behandeld en mishandeld worden.
Beroep
De advocaten van Asia Bibi tekenden hoger beroep aan tegen het doodvonnis, maar op 16 oktober 2014 bevestigde de hogere rechtbank de uitspraak. Dit betekent dat Asia alleen nog vrijgesproken kan worden door het Pakistaanse Hooggerechtshof. Ondanks de blasfemiewetten, die de dood als enige straf voor godslastering voorschrijven, is in Pakistan nog nooit iemand geëxecuteerd voor dit ‘vergrijp’. De druk op de rechtbank door extremistische moslims is echter erg hoog en maakt het voor rechters moeilijk om eerlijk recht te spreken.
ChristenUnie
© Henk-Jan Oudenampsen
18-11-2014
Samenleving
https://www.christenunie.nl