Carola Schouten: Nieuwe Maatjesbank helpt mensen extra

Carola Schouten, Tweede Kamerlid namens de Christen Unie, gaf in Soest het startschot voor de nieuwe website Maatjesbank.nl. Op deze website kunnen mensen zich gratis aanmelden om een vrijwillig maatje te vinden of om juist een maatje voor een ander te zijn. Gemeenten kunnen daarnaast alle maatjesprojecten in hun gemeente overzichtelijk

presenteren.

Maatjes zijn er in allerlei soorten en maten. Bijvoorbeeld een maatje die ondersteuning geeft bij het leren van de Nederlandse taal. Of iemand die je helpt bij het op orde brengen van de administratie. Maar het kan ook gaan om het geven van sociale of emotionele steun, het helpen bij het zoeken naar een baan of het ondersteunen van mensen met een beperking die zelfstandig gaan wonen. Zo zijn er tal van mogelijkheden om elkaar te helpen.

Gelukkig zijn er in Nederland veel mensen die als vrijwilliger willen werken. Nu wordt het dus via de Maatjesbank nog makkelijker om een activiteit te vinden die bij je past. De gemeenten Soest en Zeist hebben inmiddels als eersten al hun lokale maatjesprojecten gratis op de Maatjesbank gepubliceerd, andere gemeenten hebben aangegeven hun voorbeeld te volgen. Het lokale maatjesproject blijft overigens altijd zelf de regie houden.

Initiatiefnemer GIDSnetwerk heeft door samenwerking met ReconnAct en de Soester Maatjes mensen begeleid en uiteindelijk aan werk geholpen. Mede initiatiefnemer Two Get There heeft via haar maatjesprojecten al meer dan tweeduizend maatjes gekoppeld aan deelnemers. Ook verzorgt Reconnact maatjestrainingen.

Volgens oprichter van GIDSnetwerk Stan Uyland draagt het nieuwe initiatief, Maatjesbank, bij aan het verwezenlijken van een vitale samenleving. “Veel mensen hebben een steuntje in de rug nodig. Die hulp gaan wij bieden, zodat niemand buiten de boot valt. Via een sterk netwerk en concrete projecten biedt de Maatjesbank perspectief.” Er zijn geen kosten aan verbonden voor organisaties, vrijwilligers, deelnemers en maatjes.

Stan Uyland

04-12-2014
Samenleving
https://www.maatjesbank.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies