Mariniers herdenken kameraden bij start jubileumjaar

Het Korps Mariniers herdenkt op woensdag 10 december haar gevallen kameraden bij het Mariniersmonument op het Rotterdamse Oostplein. Met deze kranslegging gaat het jubileumjaar – 350 jaar Korps Mariniers – officieel van start.

Op woensdag 10 december bestaat het Korps Mariniers 349 jaar en behoort tot één van de oudste marinierskorpsen ter wereld. Traditioneel leggen de mariniers in het kader van deze Korpsverjaardag kransen bij het Mariniersmonument op het Oostplein. Commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar, de burgemeester van Rotterdam, de heer Ahmed Aboutaleb en diverse andere hoogwaardigheidsbekleders leggen tijdens deze militaire ceremonie een krans. Op deze manier herdenken zij en betonen zij eer aan hun gesneuvelde kameraden. De herdenking wordt muzikaal omlijst door de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

In 2015 vinden diverse evenementen plaats ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum. Zo staan de marinedagen op 4 en 5 juli staan in het teken van Qua Patet Orbis (Zo Wijd De Wereld Strekt), de wapenspreuk van het Korps Mariniers. Ook tijdens SAIL Amsterdam en de Wereldhavendagen in Rotterdam speelt het Korps Mariniers een grote rol. Aansluitend aan de Wereldhavendagen gaat een team actief dienende en oud-mariniers van Rotterdam via Vlissingen naar Londen roeien (Dutch Marine Rowing Challenge). Het jubileumjaar wordt in december 2015 afgesloten met een defilé op de Coolsingel en een grote reünie voor actief dienende en oud-mariniers.

Ontstaan Korps Mariniers

Op initiatief van raadspensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter besloot de Staten van Holland op 10 december 1665 een regiment zeesoldaten toe te voegen aan de marine. Luitenant-kolonel Willem J. Baron van Ghent werd de eerste commandant van dit regiment. Sindsdien geldt 10 december als de oprichtingsdatum van het Korps Mariniers.

Monument Oostplein

In 1963 werd het, door beeldhouwer Titus Leeser gemaakte, herinneringsmonument voor de gevallen mariniers op het Oostplein onthuld. Dit ter nagedachtenis aan de meidagen van 1940. De mariniers verdedigden toen met succes de Maasbruggen. Deze vormden een belangrijke verbinding tussen het zuiden van de stad, waar het Duitse offensief begon, en het centrum. Ook staan de historische missies van het Korps Mariniers afgebeeld. Van elke grote inzet of missie van het Korps waarbij mariniers zijn omgekomen, wordt een plaquette toegevoegd aan het monument. Naast de inzet in onder andere voormalig Nederlands-Indië, Korea en Cambodja, is een plaquette van de missie in Uruzgan – waar twee mariniers sneuvelden – geplaatst.

© Henk-Jan Oudenampsen
08-12-2014
Samenleving
https://www.marine.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies