Nationaal en lokaal moeten beter samenwerken voor veilige leefomgeving

Er moet beter worden samengewerkt tussen het Rijk en gemeenten om lokale veiligheid te vergroten. De veiligheidsagenda moet meer door de burgers zelf worden beïnvloed. De (lokale) overheid moet die betrokkenheid faciliteren en stimuleren, zowel de samenwerking tussen overheden onderling, als met (groepen) inwoners. Dat heeft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) aangegeven in het advies ‘Nationaal investeren in lokaal veiligheidsbeleid’.

In het advies is een strategische agenda opgenomen waarin staat aan welke voorwaarden moet worden voldaan en welke thema’s in ieder geval met de betrokken partijen besproken dienen te worden, om de veiligheid op lokaal niveau te vergroten.

– Zo moet er meer aandacht geschonken worden aan de veiligheidsprioriteiten die burgers stellen in hun directe leefomgeving.

– De kosten/baten verhouding van veiligheid moet transparanter worden.

– De inzet van private partijen bij het houden van toezicht vergt een publiek debat.

– De grote decentralisaties bieden kansen voor een meer integraal lokaal veiligheidsbeleid; het Rijk zou meer in de versterking van lokaal bestuur moeten investeren.

En de rol van de overheid bij lokale veiligheid moet duidelijk zijn; terwijl hulpkracht van burgers via sociale media razendsnel is georganiseerd, moet de overheid nog de mentale stap maken om lokaal steeds meer samen te werken. Dat roept lastige vragen op: wat is nu eigenlijk de rol van de overheid?

Integraliteit op lokaal niveau vergt integraal werken bij het Rijk. Als woningcorporaties op lokaal niveau worden aangespoord woningen ‘inbraakproof’ te maken en de minister van VenJ daarvoor een hoog target stelt, moet dit thema terugkeren in de werkafspraken van de minister voor Wonen en Rijksdienst met de corporaties.

Lokaal succes mede afhankelijk van Den Haag

Kern van de voorstellen van de Rob is dat lokale successen in veiligheidsbeleid mede afhankelijk zijn van de mate waarin ‘Den Haag’ daar in investeert. Daar is nog veel te winnen. De beheersbevoegdheid van de minister kan niet los gezien worden van de gezagsbevoegdheid van het lokaal bestuur. In de aansturing van de Nationale Politie moet ruimte worden gemaakt voor de lokale en regionale inbedding van het politiewerk. De Raad voor het openbaar bestuur bepleit het organiseren van een gestructureerde dialoog tussen de politie en de lokale democratie. Daarbij moeten lokale veiligheidsprioriteiten getoetst worden op de inzet van politiecapaciteit. Er moet een vorm gevonden worden om het gemeentebestuur zeggenschap te geven in het begrotingsproces, dat zich nu geheel binnen de Nationale Politie afspeelt. Voor het vertrouwen in de politie acht de Raad het van belang dat de positie van de burgemeester bij klachten over de politie wordt verbeterd.

© Henk-Jan Oudenampsen
10-12-2014
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies