Rode Kruis pleit voor afschaffing kernwapens

Vorige week zijn 150 landen in Wenen bij elkaar geweest om de desastreuze gevolgen van een nucleaire explosie te bespreken. Het Rode Kruis roept landen op om concrete afspraken te maken over de uitbanning van kernwapens.

Er lijkt beweging te komen in het debat over kernwapens. Naast geopolitieke argumenten is er steeds meer aandacht voor de verschrikkelijke humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens. Het Rode Kruis hoopt dat de conferentie bijdraagt aan een wereld zonder deze massavernietigingswapens. De afschaffing van kernwapens is een humanitaire noodzaak, vindt het Rode Kruis.

Geen hulpverlening mogelijk

Al sinds de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki maakt de internationale Rode Kruis-beweging zich zorgen over het gebruik van kernwapens. In een oogwenk vonden toen vele duizenden mensen de dood en raakten tienduizenden mensen afschuwelijk gewond. De twee steden waren grotendeels weggevaagd en medische zorg was er nauwelijks voor de vaak zwaargewonde overlevenden.

De vernietigende kracht van kernwapens is sinds 1945 enorm toegenomen. Vandaag de dag zouden het aantal doden en de schade na een nucleaire explosie zó groot zijn dat er geen effectieve hulpverlening mogelijk is. Geen overheid of hulporganisatie kan voor zo’n scenario een werkbaar plan opstellen. Een kernwapenexplosie is een ramp waarop niemand zich kan voorbereiden.

Oproep

Al in 1948 riep de internationale Rode Kruis-beweging op tot een verbod op kernwapens. Die oproep hebben we sindsdien vele malen herhaald. In 2011 hebben we staten gevraagd om toe te werken naar een verbod op het gebruik en volledige uitbanning van kernwapens. We maken ons grote zorgen over de vernietigende kracht van kernwapens, over het onvoorstelbare menselijk lijden na een kernexplosie. Maar ook over de moeilijkheid om de gevolgen te beheersen, over de bedreiging die kernwapens vormen voor het milieu en toekomstige generaties en over de risico’s op escalatie van een conflict.

Ten slotte is de inzet van kernwapens niet te verenigen met het humanitair oorlogsrecht, omdat bij het gebruik van kernwapens geen onderscheid tussen strijders en burgers gemaakt wordt. De mensheid heeft geluk gehad dat er na Hiroshima en Nagasaki geen kernwapens meer zijn ingezet. Het is tijd voor concrete stappen om kernwapens voor eens en altijd uit te bannen. De conferentie in Wenen kan een grote stap voorwaarts zijn.

De Vienna Conference on the Humanitarian Impact of Nuclear Weapons vond plaats op 8 en 9 december 2014.

Rode Kruis
© Henk-Jan Oudenampsen
14-12-2014
Samenleving
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies