Vanaf dit jaar mogen particulieren hun vuurwerk alleen afsteken tussen 18:00 uur ’s avonds Oudjaardag (31 december) en 02:00 uur in de ochtend op Nieuwjaarsdag. De verkoop van – legaal – vuurwerk mag op drie dagen plaatsvinden: 29, 30 en 31 december.
Samen met gemeenten en andere betrokkenen (OM, de Inspectie Leefomgeving en Transport, politie en douane) heeft het kabinet eerder dit jaar maatregelen ontwikkeld om de overlast en onveiligheid door vuurwerk te verminderen, zodat voor meer mensen de jaarwisseling een feest kan zijn. Zo wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een vergunningsstelsel om de import van illegaal en zwaar vuurwerk te beperken.
Voor particulieren is komende jaarwisseling direct merkbaar dat de afsteektijden van vuurwerk worden verkort. Het kabinet heeft gekozen voor het tijdvak tussen 18.00 en 02.00 uur, omdat in de avond het aantal mensen dat per se naar buiten moet beperkt is. De meeste winkels zijn dan al gesloten. Consumenten die legaal vuurwerk willen afsteken, hebben ook nog voldoende tijd om dit te doen.
Gemeenten in heel het land zijn op dit moment bezig met het voorbereiden van de viering van Oud & Nieuw. Diverse gemeenten hebben zelf vuurwerkvrije zones aangewezen om incidenten en overlast te beperken. De handhaving hierbij wordt door gemeenten in de lokale driehoek met het OM en de politie bepaald.
Moet vuurwerk verboden worden?
Steeds meer gemeenten stellen rond Oud en Nieuw vuurwerkvrije zones in. Rond scholen en winkelcentra mag daar geen vuurwerk worden afgestoken. Is dat een goede ontwikkeling? Of moeten we verder gaan en is het tijd voor een verbod op vuurwerk?
Tientallen mensen houden jaarlijks blijvend letsel over aan vuurwerk. Bovendien zorgt het voor veel overlast en milieuschade. In Arena daarom een discussie over een vuurwerkverbod. Is zo’n verbod nodig om verder vuurwerkleed te voorkomen? Of is een verbod betuttelend en onuitvoerbaar?
Het tv-programma ‘Dit is de dag Arena’ spreekt over dit item op woensdag 21:10 uur NPO2. Arena is een discussieprogramma over actuele maatschappelijke onderwerpen. Onder leiding van Tijs van den Brink gaan betrokkenen, ervaringsdeskundigen en verantwoordelijken het gesprek aan. De kijker kan via het tweede scherm en twitter meepraten.
Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
15-12-2014
Samenleving