Wendy van Amerongen begeleidt filmploeg in Zuid-Sudan

Deze maand zendt Family7 in Actie een documentaireserie uit over de nood van deze vluchtelingen uit Blue Nile (Sudan) die naar Zuid-Sudan zijn gevlucht. Presentator Dolf van de Vegte en Wendy van Amerongen, hulpverlener bij Medair die de filmcrew van Family7 begeleide, bezochten dit kamp, middenin oorlogsgebied, waar leven en dood heel dicht bij elkaar liggen.

Ze ontmoetten bijzondere mensen, vaak met hun eigen heftige, maar indrukwekkende verhaal, zoals het verhaal van Rameke. Voor deze ‘vergeten’ mensen waar Medair hulp biedt, komt Family7 in Actie.

Meer dan de helft van de vluchtelingen in het tentenkamp in Maban is kind. Batil vluchtelingenkamp herbergt duizenden kinderen die van hun ‘thuis’ zijn verdreven. Ze moeten vaak werken en kunnen niet meer of onregelmatig naar school. Medair helpt mee in de strijd tegen ondervoeding en ziekte, die vaak op kinderen de grootste impact heeft. De nood is hoog en zonder deze hulp kunnen ze niet. Veel kinderen kunnen ’s nachts niet slapen omdat ze dromen over de verschrikkingen van de bombardementen en moorden die ze met eigen ogen hebben gezien.

Veel families moesten wegvluchten en konden ternauwernood ontkomen aan de bommenregen op hun huizen. De reis vanuit hun dorp naar het vluchtelingenkamp was echter een gevaarlijke tocht. Meerdere vluchtelingen werden neergeschoten en de dood zat hen onderweg weer op de hielen: Uitdroging, malaria en honger waren aan de orde van de dag.

Acute honger

‘De ernstig getraumatiseerde vluchtelingen in Zuid-Sudan leven veelal onder verschrikkelijk moeilijke omstandigheden en zonder hulp sterven veel mensen aan ziekten die voorkomen kunnen worden’, zegt Wendy van Amerongen. ‘Daarnaast zijn het de meest kwetsbare groepen die het zwaarst getroffen worden, zoals vrouwen en kinderen.’ In bepaalde delen van Zuid-Sudan zijn alarmerende aantallen ondervoede kinderen. Het Wereld Voedsel Programma (WFP) waarschuwt dat in 2015 meer dan 2,5 miljoen mensen in Zuid-Sudan zullen worden geconfronteerd met acute honger. Deze ondervoeding is het gevolg van geweld, gedwongen vlucht en voedselgebrek in het land. Daarnaast kopt Human Rights Watch dat de soldaten verkrachting en marteling gebruiken als wapen in de oorlog.

Vluchtelingen laten zien dat ze niet vergeten zijn

Inmiddels voor de zesde keer lijkt afgelopen weekend een staakt het vuren te zijn getekend. Deze overeenkomsten zijn echter iedere keer verbroken door nieuwe uitbraak van gevechten. Ook de afgelopen maanden was het weer erg onrustig en moesten veel medewerkers tijdelijk onderduiken. Ondanks de onrustige situatie in Zuid-Sudan deinst Wendy van Amerongen nu niet terug. Ze is vastbesloten zich te blijven inzetten: “Het is onderdeel van ons werk en Medair gaat als organisatie heel zorgvuldig met de veiligheid van medewerkers om. Iedereen die naar Zuid-Sudan komt krijgt een veiligheidstraining en zodra het niet veilig genoeg is, worden we geëvacueerd of worden andere maatregelen getroffen. Daarnaast zijn deze vluchtelingen zo’n enorm vergeten bevolkingsgroep – ik wil ze laten zien dat we ze niet vergeten zijn en naast ze staan om ze te helpen.”

Family7 in Actie: Docuserie in februari

Family7 heeft onlangs televisie opnamen gemaakt om de enorme nood in beeld te brengen. Tijdens vier afleveringen in het Programma ‘Family7 in Actie’, begeleidt de Nederlandse Wendy van Amerongen de filmcrew in het vluchtelingenkamp in Maban en ze horen de meest hartverscheurende, maar ook hoopvolle verhalen. De eerste aflevering is op zaterdag 7 februari en wordt uitgezonden bij Family7 in Actie om 19.30 uur (de overige afleveringen zijn op 14, 21 en 28 februari, zelfde tijd). De afleveringen worden iedere donderdag (om 20.30 uur)bij Family7 in Actie herhaald en zullen na afloop op de website worden geplaatst.

Achtergrond

In juli 2011 werd Zuid-Sudan onafhankelijk. Dit stemde miljoenen inwoners na twintig jaar burgeroorlog hoopvol en optimistisch. Het jongste land van de wereld is echter na jarenlang slepende conflicten en chronische onderontwikkeling nog steeds één van de armste en kwetsbaarste landen. Sinds er zware gevechten zijn uitgebroken in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan eind 2013 heeft dit conflict zich snel verspreid over andere delen van het land en heerst er opnieuw een zwaarmoedige stemming. Inmiddels zijn bijna twee miljoen Zuid-Sudanezen hun huis ontvlucht, zijn er duizenden doden gevallen en ondanks een eerder overeengekomen ‘staakt het vuren’ blijft het conflict aanhouden en worden gruwelijke moorden gepleegd.

Medair
Medair – Wendy van Amerongen
03-02-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies