Plasterk tekent overeenkomst met Platform G1000

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tekent op donderdag 26 februari 2015 een samenwerkingsovereenkomst met Platform G1000.nu tijdens een bijeenkomst in het ISVW-Hotel in Leusden. Met de ondertekening bekrachtigen Plasterk en G1000.nu-initiatiefnemer Harm van Dijk hun samenwerking bij de ontwikkeling van de G1000 als een instrument voor vernieuwing van de democratie.

Een G1000 wordt georganiseerd door burgers. Met elkaar bepalen zij wat zij belangrijk vinden voor hun gemeenschap en komen ze met concrete voorstellen, die ze vervolgens zelf uitvoeren. Bijvoorbeeld op het terrein van duurzaamheid, groen, zorg, kwaliteit van de leefomgeving en energievoorziening. In gemeenten als Amersfoort en Uden is al zo’n burgertop gehouden; in Groningen, Haarlem, Apeldoorn en Amsterdam wordt gewerkt aan de voorbereidingen.

Platform G1000.nu is een beweging van burgers die elkaar helpen bij het voorbereiden en organiseren van G1000-bijeenkomsten. Het platform zorgt ervoor dat kennis en ervaringen worden gedeeld door middel van G1000-cafés, presentaties, trainingen, workshops, publicaties en een online community: www.g1000.nl. Het platform verricht ook onderzoek naar de effecten van een G1000.

De eerste G1000 ontstond in Brussel, mede op initiatief van de auteur David van Reybrouck, die voorstelde om de burger weer centraal te stellen in de democratie, met een burgerforum van 710 willekeurig gelote burgers.

Plasterk vindt dit een welkome aanvulling op de bestaande formele democratie. In de Agenda Lokale Democratie, die hij in januari naar de Tweede Kamer stuurde, doet hij voorstellen om deze en andere voorbeelden van democratische vernieuwing verder aan te jagen.

Rijksoverheid
Rijksoverheid
24-02-2015
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies