Vrouwen en huisvesting: de sleutel tot zelfstandigheid

Zondag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. De dag stond dit jaar in het teken van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Habitat for Humanity belicht de belangrijke rol die degelijke huisvesting hierbij speelt. Een (t)huis is de basis voor een gezonde leefomgeving, onderwijs en werk, en vormt daarmee de basis voor economische zelfstandigheid van vrouwen.

Wereldwijd verzorgen vrouwen 66% van het werk en produceren 50% van al het voedsel, maar zij verdienen maar 10% van het inkomen en hebben slechts 1% van al het bezit (bron: UN Women 2008). Schokkende cijfers die illustreren wat we de feminisering van armoede noemen: vrouwen hebben minder toegang tot huisvesting, inkomen, water, voedsel, onderwijs en gezondheidszorg. Habitat for Humanity gelooft dat een degelijk en veilig (t)huis hét middel is om vrouwen te helpen deze spiraal van armoede te doorbreken.

Een huis is meer dan vier muren en een dak, het betekent veiligheid, zekerheid en betere hygiënische omstandigheden en biedt daarmee meer kans op werk, onderwijs en gezondheid. Een eigen huis biedt toegang tot kapitaal en kan fungeren als onderpand voor een lening, voor microkrediet.

Door vrouwen toegang tot huisvesting en basisvoorzieningen te bieden, geeft Habitat vrouwen over de hele wereld mogelijkheden om te werken, hun familie te voeden en hun dochters een opleiding en betere toekomst te geven. Een huis staat daarmee aan de basis voor de economische zelfstandigheid van vrouwen.

Maria Rodriguez uit Honduras, een alleenstaande moeder met drie kinderen, had nooit gedacht dat ze ooit een eigen huis zou bezitten. Maar in 2013 deed ze de laatste afbetaling voor haar eigen Habitat huis! Maria had twee banen om haar jonge gezin te onderhouden. ’s Ochtends deed ze de was voor buren en ’s middags werkte ze in een koffiefabriek. Met tranen van geluk in haar ogen vertelt Maria: ‘Ik had nooit gedacht dat ik een eigen huis zou hebben. Mijn kinderen en ik zijn zo gelukkig in ons eigen huisje.’ Naast het bouwen van een (t)huis, stimuleert Habitat ook ondernemerschap onder vrouwen. Zo kunnen vrouwen dankzij microkredieten een klein naaiatelier of winkeltje aan huis openen.

Vrouwen en landrechten

Landrechten vormen een cruciaal punt in het opbouwen van een duurzame gezonde leefomgeving en voor economische zelfstandigheid. In veel gebieden waar Habitat actief is, is land traditioneel het eigendom van de man, waardoor vrouwen afhankelijk blijven van mannen. Er bestaat vaak geen goede wetgeving over landbezit en erfenis. Joyce Onywalo uit Oeganda vertelt hoe zij van de een op andere dag op straat stond. Joyce verloor haar man aan Aids. Wat er daarna gebeurde kunnen wij ons in Nederland nauwelijks voorstellen. De familie van haar man plunderde de familiebankrekening en zette Joyce en haar vier kinderen uit hun huis. Ze bleef met niets achter. Het verhaal van Joyce is niet uniek, veel weduwen en wezen in Zuidelijk Afrika overkomt hetzelfde. Habitat helpt vrouwen als Joyce. Samen met Habitat bouwde zij een huis voor haar gezin en Habitat regelde de eigendomsrechten en een testament. Joyce: ‘Het geeft mij rust dat mijn kinderen en ik een eigen plek hebben die we ons thuis kunnen noemen’. Zo kunnen Joyce’s kinderen hier in elk geval altijd veilig blijven wonen.

Over Habitat for Humanity Nederland

Habitat for Humanity is een internationale non-profit organisatie die bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Habitat gelooft dat een goed dak boven je hoofd, stevige muren en schoon drinkwater de basis zijn voor een beter leven. Daarom bouwt Habitat huizen, samen met de nieuwe huiseigenaren. Wereldwijd leven dankzij Habitat al meer dan 1 miljoen gezinnen (5 miljoen mensen) in een veilig huis. Zij hebben nu uitzicht op een hoopvolle toekomst. Meer informatie over Habitat Nederland vindt u op habitat.nl.

Habitat
© Christelijknieuws.nl
08-03-2015
Hulpverlening
https://www.habitat.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies