Herdenkingsconcert 70 jaar na de Holocaust in de Grote Synagoge Amsterdam

Op donderdag 30 april organiseerde Christenen voor Israël in de Liberale Synagoge in Amsterdam een herdenkingsconcert met als thema 70 jaar na de Holocaust. Met muziek, overdenkingen en de bijzondere levensverhalen van Holocaustoverlevenden staan we stil bij het feit dat het in 2015 precies 70 jaar is geleden dat de Holocaust eindigde.

Het concert wordt gegeven door het Hineni Kamerorkest dat onder leiding staat van dirigent Lubertus Leutscher. Israëlisch koor Shir BaLev verzorgt onder leiding van dirigent Idan Gold de zang. Marcel van de Poel zingt een aantal liederen. Marcel is een veelzijdig muzikant. Hij is voornamelijk actief als pianist, zanger en dirigent. Als pianist/dirigent begeleidt hij verschillende gospel/jongerenkoren en zangeressen. Ook schrijft hij eigen liederen en voert deze uit met zijn band. In zijn teksten zoekt hij naar de diepte en schoonheid van de taal, en probeert hij zijn publiek en zichzelf vragen te stellen over de wereld om ons heen en wie we als mens zijn.

Spreker Wolfgang Kotek

Wolfgang Kotek werd geboren in 1930 in Wuppertal (Duitsland) als zoon van een Joodse vader en niet-Joodse moeder. Wolfgang herinnert zich veel pesterijen en anti-joodse discriminatie.

In oktober 1938 werd zijn vader in Duitsland opgepakt en op transport gesteld naar zijn geboorteland Polen. Moeder en Wolfgang bleven achter in Wuppertal. Tijdens de Kristallnacht werd de synagoge in Wuppertal vernield

evenals vele andere synagogen in Nazi Duitsland die in vlammen opgingen. Wolfgang werd korte tijd daarna door familie op de trien gezet naar Nederland; daar zou hij veilig zijn. Wolfgang’s moeder bleef achter in Duitsland.

In het nog ‘vrije’ Nederland kwam de 8-jarige Wolfgang bij een gezin in Apeldoorn terecht. Hij miste zijn ouders en voelde zich alleen. Er zouden nog 13 pleeggezinnen volgen. Eerst bij joodse families, totdat deze van huis werden gehaald. Daarna bij verschillende niet-joodse gezinnen. Toen Nederland bezet werd, was Wolfgang bang voor de gevolgen voor de joden. Ook Wolfgang moest een jodenster gaan dragen en In 1942 moest hij naar het

Joodse schooltje in Apeldoorn. Een periode die een diepe indruk achter heeft gelaten: “Je wist nooit wie er de volgende dag nog terugkwam.” En de gevolgen waren ook duidelijk, als één van de weinige kinderen die op het schooltje in Apeldoorn zaten overleefde Wolfgang de oorlog. De rest van de kinderen is afgevoerd naar de vernietingskampen en daar door de Nazi’s vermoord.

Wolfgang’s leven werd gered door de vele trouwe Nederlanders die voor hem wilden zorgen. Hij werd tijdens de oorlog van pleeggezin naar pleeggezin gestuurd. Na de bevrijding werd Wolfgang weer verenigd met zijn vader en moeder, die op een wonderlijke wijze de oorlog hebben overleefd. Na de oorlog is Wolfgang zelf arts geworden en heeft vanuit zijn overleving vanuit de oorlog vele mensen kunnen helpen bij traumatische gebeurtenissen

in hun leven. Wolfgang vertelt zijn verhaal zodat de mensen weten wat er is gebeurd in de jaren 1938 tot 1945 in de hoop dat dit nooit weer zal gebeuren. Wie luistert naar een getuige, wordt zelf een getuige is een bekende uitspraak van Elie Wiesel.

Andere sprekers waren Johan van de Ham (lid toezichthoudende commissie Christenen voor Israël), Arjan Klein (directeur van de Reformatorische omroep), Henk Binnendijk en ds. Willem J.J. Glashouder die allen ingingen op de afschuwelijke daden die door Nazi Duitsland tijdens de oorlog zijn gedaan, maar ook het wonder wat er met het Joodse Volk en Israël is gebeurd na die verschrikkelijke tweede wereld oorlog. Hoe het land Israël is

herrezen en het Joodse Volk weer thuis komt in het beloofde land. Een wonder die door God is gedaan en waar God laat zien dat profetieën en zijn Woord de Bijbel een waarheid is.

Christenen voor Israel
Foto: © Bert Huizing voor christelijknieuws.nl
01-05-2015
Web: www.christenenvoorisrael.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies