Veilige asielroute nodig voor vluchtelingen

Veilig naar Europa, dat moet kunnen als je als vluchteling niet veilig bent in je eigen land. Europa mag niet wegkijken van de vluchtelingenproblematiek aan haar grenzen, maar moet met echte oplossingen komen, bijvoorbeeld door ruimhartiger visa, beurzen en banen te verstrekken aan vluchtelingen. Dat was de uitkomst van een conferentie over Safe Passages die Kerk in Actie vandaag in Utrecht organiseerde ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag 2015.

Er zijn veel legitieme redenen om te vluchten, zei Kerk in Actie programmamanager Evert Jan Hazeleger bij de start van de conferentie. “Het is daarbij onze zorg en plicht als kerk maar ook als samenleving en politiek naast al deze vluchtelingen te staan. Een groot punt van zorg is dat mensen wel het recht hebben asiel aan te vragen in Europa, maar dat ze niet naar Europa kunnen komen.”

Verklaring

Kerk in Actie kwam met een breed ondersteunde verklaring, waarin kerkgemeenschappen, samenleving en politiek wordt opgeroepen om meer oog te hebben voor de menselijke waardigheid van vluchtelingen en met oplossingen te komen die recht doen aan de vluchtelingenverdragen.

Niet wegkijken

Onder andere mensenrechtendeskundige Elias Bierdl en Doris Peschke, directeur van CCME Europa, legden de vinger op de zere plek: we mogen niet wegkijken. De EU en de Lidstaten van Europa moeten meer doen om op een humane manier om te gaan met vluchtelingen, in plaats van alleen hun eigen belangen te verdedigen. Ook Tomas Martini, pleitbezorger voor het Nederlandse Rode Kruis, en Christian Mommers, lobbyist bij Amnesty International, wijzen op de rechten van vluchtelingen die geschonden worden.

Oplossingen

Universitair Docent aan de Radboud Universiteit en senator Mr. Dr. Tineke Strik was in 2012 rapporteur voor de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa inzake de verantwoordelijkheid voor de zeker duizend bootvluchtelingen die op zee tussen Libië en Italië zijn omgekomen. Zij kwam met mogelijke oplossingen voor een veilige overtocht. Er moet als eerste veel meer opvang en bescherming in de regio plaatsvinden. Ook moet de reddingscapaciteit op de Middellandse Zee omhoog. Kwetsbare vluchtelingen zouden via de UNHCR in Europa gevestigd moeten worden. Ook zouden er ruimhartiger visa, beurzen en banen moeten worden verstrekt aan vluchtelingen.

© Henk-Jan Oudenampsen
19-06-2015
Buitenland
https://www.kerkinactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies