172 deelnemers namen de uitdaging aan: leef 24 uur als vluchteling. Het is een hele stap om niet te weten waar je heen gaat, waar je zult slapen en of er te eten zal zijn. “Maar vluchtelingen weten dat toch ook niet?” laten de deelnemers eensgezind weten.
Toch vloeien er tranen als ze worden afgeblaft, worden gescheiden van hun vrienden, of er een gillende vrouw uit hun groep wordt weggerukt. De vrouw bleek gelukkig een actrice, maar dat het indruk maakt, is duidelijk uit de bedrukte gezichten van de deelnemers. Ook al weten ze dat het niet echt is, tegelijk weten ze dat dergelijke dingen wèl echt gebeuren.
“Het moeilijkste vond ik nog dat mijn telefoon werd afgepakt”, vertelt de één. De ander betaalde vijf euro en kon zijn telefoon houden. Uiteindelijk bleken alle corrupte pogingen van de acteurs nog ruim 600 euro extra te hebben bijgedragen aan het eindresultaat van 41.119,55 euro. Alhoewel, eindresultaat: de teller op de website liep meteen verder op toen de deelnemers eindelijk weer hun telefoon terugkregen.
Of het nou zo realistisch was, vroegen sommige deelnemers zich af. Gaat het wel echt zo? Foto’s, filmpjes en verhalen over de situatie van vluchtelingen in o.a Irak en Ethiopië maakten duidelijk dat er niets was verzonnen.
Een heel gewone wens aan het eind van het evenement kreeg na die 24 uur een bijzondere lading. “Wel thuis!” Naar huis, zoals bijna zestig miljoen vluchtelingen ook wel zouden willen deze dag.
ZOA biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Wij dragen bij aan een nieuw perspectief van hoop waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toekomst. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan verder herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. We hebben ruim 900 medewerkers, zijn werkzaam in vijftien landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, en werken vanuit een christelijke motivatie.
Els Sytsma
Foto: ZOA
20-06-2015
Web: www.zoa.nl