Nederlands koppel vertrekt ondanks heftige gevechten naar Zuid-Sudan

De Rotterdammers Coen en Diana Gorter vertrekken binnenkort naar Zuid-Sudan om noodhulp te verlenen. Coen gaat aan de slag als ICT-medewerker, zijn vrouw als communicatiemedewerker. Beiden werken voor Medair, een internationale christelijke noodhulporganisatie.

Sinds het begin van het conflict in december 2013 heeft Medair duizenden getroffenen bijgestaan met voeding, gezondheidszorg, water en sanitatie, noodonderdak en distributie van non-food goederen. Ondanks diverse getekende ‘staakt-het-vuren-overeenkomsten’ is het conflict onlangs weer opgelaaid in diverse gebieden in Zuid-Sudan. Op dit moment voltrekt zich een humanitaire ramp in Zuid-Sudan.

Begin augustus zetten Coen en Diana voet op de jonge grond van Zuid-Sudan, het land dat in juli 2011 onafhankelijk werd. Als gevolg van het conflict zijn tenminste twee miljoen mensen op de vlucht geslagen, met niet meer spullen bij zich dan zij konden dragen. Veel ontheemden hebben hun toevlucht gezocht in vluchtelingenkampen, in de hoop hier veilig te zijn.

De onrustige situatie houdt Coen en Diana niet tegen om in Zuid-Sudan te gaan werken. Coen zegt: “De nood is hoog. Juist nu hebben de gevluchte en veelal getraumatiseerde mensen de levensreddende hulp van Medair nodig. Juist nu willen we deze mensen ter zijde staan en hen laten weten dat ze niet vergeten zijn.”

De burgeroorlog eist steeds meer slachtoffers en is een opeenstapeling van geweld. Diana vult aan: “Het is zonder meer spannend om naar een land te gaan waar zoveel gevochten wordt en al zoveel slachtoffers zijn gevallen. Tegelijkertijd weten wij dat Medair als organisatie heel zorgvuldig omgaat met de veiligheid van haar medewerkers. We krijgen een intensieve veiligheidstraining en zodra het nodig is, evacueert Medair haar medewerkers tijdelijk naar een veiligere plek. Bovendien gaan we niet alleen. God gaat met ons mee. We vertrouwen op Zijn bescherming.”

Coen en Diana komen aan in het regenseizoen, wat synoniem staat voor zware seizoensregens die veelal resulteren in overstromingen en onbegaanbare wegen. Dit vele water trekt miljoenen muggen aan, ook in de vluchtelingenkampen. Malaria steekt de kop op en is nog steeds een van de grootste doodsoorzaken. Naast deze dreiging van malaria ligt nog een andere levensbedreigende catastrofe op de loer: hongersnood. Door het conflict hebben mensen niet kunnen zaaien of oogsten, zijn zij hun vee kwijtgeraakt en zijn markten verwoest. Als er niets verandert, dreigt er een ernstige voedselcrisis in Zuid-Sudan. Naar verwachting zullen ongeveer 4,6 miljoen mensen in juli geen toegang hebben tot voldoende voedsel. Dat is 40 procent van de bevolking.

“De uitdaging is groot. Gelukkig geldt dat ook voor de hoop,” zegt Diana. Medair’s noodhulpprogramma maakt een levensreddend verschil voor kwetsbare mensen in Zuid-Sudan. “Medair heeft in het afgelopen jaar meer dan 455.000 mensen in Zuid-Sudan kunnen bijstaan in de strijd tegen ondervoeding en ziekten. Dit brengt hoop. Wij dragen graag ons steentje bij aan het geven van die hoop,” besluit Diana vol overtuiging.

Medair
Medair
29-06-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies